Săptămâna de lucru de patru zile. De când ar putea intra în vigoare

Având în vedere potențialul imens al inteligenței artificiale de a automatiza sarcinile de rutină și de a crește eficiența, există posibilitatea ca tehnologia să faciliteze implementarea unui program de lucru de patru zile în viitor. Cu ajutorul AI, multe dintre sarcinile administrative și repetitive ar putea fi automatizate, lăsându-le angajaților mai mult timp pentru a se concentra pe activități cu adevărat creative.
Filip Stan
03 mart. 2025, 15:25
Săptămâna de lucru de patru zile. De când ar putea intra în vigoare

Pe măsură ce companiile din întreaga lume experimentează săptămâna de muncă de 4 zile, angajații par să aprecieze enorm acest concept. O majoritate covârșitoare, 81% dintre tinerii de 18-34 de ani – susțin săptămâna de lucru de 4 zile, conform unui sondaj realizat în 2024 de CNBC și Generation Lab pe un eșantion de 1.033 de americani.

În același timp, apariția unor instrumente de inteligență artificială, cum ar fi Microsoft Copilot, ar putea ajuta lucrătorii să își crească productivitatea la locul de muncă.

Aproape 53% din timpul angajaților este irosit pe activități de rutină, spune Rebecca Hinds, șefa Work Innovation Lab a companiei Asana. Aceste activități includ „planificarea întâlnirilor, participarea la întâlniri, coordonarea muncii. AI are un potențial uriaș de a automatiza aceste activități de rutină.”

Citește și: Elev din București, implicat într-o rețea internațională, cercetat de FBI pentru acțiuni ce vizează prăbușirea actualei ordini mondiale și distrugerea societății civilizate

„Dacă folosești AI zilnic, 89% dintre lucrători raportează creșteri de productivitate”, spune Hinds. Dar, adaugă ea, „dacă folosești AI doar o dată pe lună sau pe săptămână, e mult mai puțin probabil să raportezi creșteri de productivitate.”

Acest lucru face dificil pentru organizații să evalueze cât de eficientă este cu adevărat tehnologia și să ia decizii pentru forțele lor de muncă în consecință.

Până când tehnologia nu va fi adoptată pe scară largă atât de indivizi, cât și de echipe, probabil nu vor exista schimbări semnificative în stilul de muncă. „Cred că organizațiile sunt confortabile cu status quo-ul”, spune ea.

Dacă va veni un moment în care companiile vor adopta pe scară largă această tehnologie și vor vedea o creștere a productivității care ar putea justifica o săptămână de lucru mai scurtă, rezultatele ar putea varia, de l ao companie la alta.

Unele companii ar putea spune „ne așteptăm să ai aceeași productivitate pe săptămână”, spune Mark Riedl, profesor la Georgia Institute of Technology. „Și dacă poți face asta în 4 zile în loc de 5, este grozav. Mergi acasă.”

Altele, însă, ar putea spune că în locul muncii de rutină pe care AI o poate prelua, „ar trebui doar să îți redirecționezi timpul către muncă mai semnificativă și să lucrezi tot atâta, pentru că întotdeauna există prea multă muncă de făcut,” adaugă el.

Și alte compani ar putea folosi apariția AI pentru a reduce anumite locuri de muncă, ceea ce ar însemna ca și colegii lor să preia acele sarcini.

„Nu cred că avem prea multe locuri de muncă care vor fi înlocuite 100%,” spune Mark Riedl, dar unele companii ar putea constata că „pot face același volum de muncă cu mai puțini oameni,” avertizează el.

În cele din urmă, cum va influența apariția AI săptămâna de muncă a angajaților va depinde „de la o companie la alta, în funcție de obiectivele și nevoile lor.”

Citește și: Zeci de români au fost concediați fără explicații într-o ședință video de trei minute: ”Șefii aveau lacrimi în ochi”

 

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București