Săptămână de lucru de patru zile testată de Marea Britanie. „Prima mea idee era să fac voluntariat, dar apoi m-am gândit că aş putea face altceva, să învăţ o nouă competenţă”, de exemplu fizica particulelor, declară Louis Bloomsfield, care vrea, de asemenea, să petreacă mai mult imp împreună cu familia sa.
„Sunt atâtea lucruri pe care le putem face într-o zi în plus”, declară entuziasmat acest producător de bere, în vârstă de 36 de ani, inspectând butoaie de bere.
Berăria din nordul Londrei la care lucrează, Pressure Drop, urmează să participe, începând din iunie, la acest test uriaş al unei săptămâni de muncă de patru zile.
Acest test, lăudat drept cel mai mare din lume, are obiectivul să ajute întreprinderile să-şi scurteze programul de lucru – fără să scadă salariile şi nici să-şi încetinească activitatea.
Experţii de la Davos, Elveţia, încep, de asemenea, să vadă avantajele unei săptămâni de lucru de patru zile, subliniind modul în care munca flexibilă poate ajuta la păstrarea talentelor şi poate duce la o productivitate mai mare.
Adio săptămâna de lucru de cinci zile. Se anunţă schimbări radicale pentru angajaţi
Teste asemănătoare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite şi Canada şi urmează să înceapă – în august – în Australia şi Noua Zeelandă.
Un director de program, Alex Soojung-Kim Pang, la 4 Day Week Global, asociaţia care organizează aceste teste, declară că testul britanic – pe o perioadă de şase luni – va avea avantajul de a oferi mai mult timp întreprinderilor în vederea experimentării şi adunării datelor.
Adaptarea urmează să fie mai uşoară în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), care pot implementa schimbări mari mai rapid, declară el pentru AFP.
Pressure Drop vizează o îmbunătăţire a stării de bine a angajaţilor săi şi o reducere, totodată, a amprentei de carbon a întreprinderii.
Societatea Regală de Biologie, care participă la test, anunţă că vrea să le ofere angajaţilor „mai multă autonomie”.
La fel ca Pressure Drop, ea speră ca o săptămână de muncă mai scurtă să atragă noi angajaţi şi mai ales să ajute la păstrarea celor mai buni dintre aceştia, pe o piaţă a muncii extrem de tensionată în Regatul Unit.
Nivelul şomajului – 3,7% – este cel mai mic din ultimii aproape 50 de ani, iar oferta de locuri de muncă a atins un record de 1,3 milioane.
Fondatorul berăriei, Sam Smith, recunoaşte că rămânerea închisă a acesteia timp de trei zile pe săptămână ar provoca dificultăţi, pentru că „avem nevoie să fim deschişi tot timpul, însă acesta este lucrul pe care-l vom studia în timpul testului”.
El vrea să dea diverse zile de concediu angajaţilor şi să înfiinţeze două echipe, pentru ca întreprinderea să funcţioneze continuu.
Numărul zilelor lucrătoare pentru români ar putea fi redus la doar 4 zile pe săptămână şi în România, conform unui proiect de lege iniţiat de senatorul PNL, Cătălin Fenechiu. Aproape 8 angajaţi din 10 ar vrea să lucreze doar 4 zile pe săptămână, dar mai mult de jumătate dintre ei se tem de un program zilnic de 10 ore. Liberalii spun că o asemenea decizie este necesară și respectă prevederile directivelor Parlamentului European.
În comisia de fond decizia a fost respinsă, liberalii spun însă că prevederea este neclară, iar cel mai bine ar fi dacă aceasta ar exprima clar că săptămâna de lucru poate să aibă doar 4 zile.
Săptămână de lucru de 4 zile, prevăzută într-o nouă propunere de lege pentru piaţa muncii, se conturează drept o posibilă soluţie de flexibilizare a muncii şi de facilitare a tranziţiei la munca de la birou, în contextul revenirii tot mai multor angajaţi la modul de lucru pre-pandemic.
Astfel, 78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru, se menţionează într-un comunicat al platformei de recrutare.
În 3 martie a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B110/2022 pentru modificarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii.
„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus”, conform propunerii.
Proiectul preia o propunere a unui senator liberal pe care a iniţiat-o în legislatura 2012 – 2016. ”Specialiştii în resurse umane spun că soluţia poate creşte productivitatea angajaţilor, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program”, se mai arată în expunerea de motive.
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
În sondajul realizat de o platformă de recrutare din România, 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program.
Potrivit sondajului, principalul lucru pe care respondenţii l-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de 4 zile ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, făcând activităţi în familie (58%).
Odihna ocupă, de asemenea, un loc important pentru 42% dintre respondenţi, iar topul activităţilor pe care angajaţii le-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de 4 zile, este completat de activităţile recreative.