Prognoza meteo. Ne așteaptă o săptămână în care dinamica atmosferică activă va aduce o vreme schimbătoare, cu ploi, ninsori, polei, zile calde, dar și nopți geroase în unele regiuni.
Săptămână începe cu o încălzire a vremii, mai ales în sud-estul țării, unde se vor atinge până la 10 – 12°C. În același timp, dinspre nord-vest va pătrunde un aer rece și umed, iar în noaptea dinspre luni spre marți sunt așteptate ninsori pe arii extinse în nord, vest și centru. Local, vor fi precipitații mixte și depuneri de polei.
În noaptea dinspre luni spre marți, 15 – 16 ianuarie, sunt așteptate ninsori în nordul, vestul și centrul țării, în timp ce în sud și est vor fi, local, precipitații mixte și polei. Noaptea următoare și dimineața de miercuri vor fi și mai reci, cu temperaturi negative în toată țara și minime ce vor scădea din nou sub pragul de ger în unele zone din Moldova, Transilvania și, izolat, în celelalte regiuni.
Totuși, frigul nu va ține decât o singură noapte, pentru că va fi urmat rapid de o încălzire puternică. Pe fondul unui transport intens de aer cald dinspre sud-vest, mercurul va trece de 0 grade chiar și pe culmile munților, iar local, în vestul și sudul țării, maximele se vor apropia de 13 – 15 grade.
Scurta adiere de primăvară va fi încheiată brusc, în weekend, de o nouă răcire a vremii. Deocamdată, nu e clar cât de intensă va fi aceasta și unde va ninge, dar unele modele meteorologice indică din nou temperaturi scăzute și ger după 22 ianuarie.
Alternanța între perioadele reci și cele de încălzire este o trăsătură climatică normală a iernilor noastre. De aceea, nu e deloc neobișnuit ca temperaturile să crească din nou după vremea friguroasă din ultima săptămână.
Citeste si Urgia albă pune stăpânire pe Europa! Ce este zăpada de bere și unde lovește
O serie de depresiuni atmosferice vor acoperi o mare parte a Europei, săptămâna viitoare. Anticiclonul din nord-vestul Europei, care a favorizat un transport constant de aer, s-a retras acum spre Groenlanda, iar locul său a fost luat de mai multe depresiuni, extinse peste o bună parte a continentului. Țara noastră se va afla, succesiv, în sectorul cald și cel rece al acestor cicloni, de aici și vremea capricioasă și contrastantă.
Tendința meteo pentru localitatea voastră, actualizată în fiecare zi, poate fi consultată în secțiunea Vremea pe meteo radar.ro.
2023 a devenit oficial cel mai cald an înregistrat, depăşind recordul anterior stabilit în 2016. Serviciul Copernicus pentru Schimbările Climatice al UE a raportat că temperatura medie globală la suprafaţa aerului a fost de 14,98°C, depăşind recordul din 2016 cu 0,17°C, scrie Sky News.
Copernicus a constatat că în 2023 temperatura medie a fost, în medie, cu 1,48°C mai mare decât în perioada preindustrială, evidenţiind gravitatea schimbărilor climatice.
Met Office avertizează că 2024 ar putea fi şi mai călduros, continuând tendinţa evenimentelor meteorologice extreme din anul precedent. Recordul spulberat indică abordarea lumii faţă de limita de încălzire de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris.
Oamenii de ştiinţă subliniază necesitatea urgentă de a reduce emisiile pentru a limita încălzirea viitoare şi a atenua impactul schimbărilor climatice asupra modelelor meteorologice şi ecosistemelor globale.
Săptămâna 15 2024 – 22 ianuarie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, posibil uşor deficitar local.
Prognoza meteo: Săptămâna 22 – 29 ianuarie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar şi uşor deficitare în cele sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Prognoza meteo: Săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Prognoza meteo: Săptămâna 5 – 12 februarie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.