Săptămâna Patimilor 2022 Sâmbăta Mare. În această zi credincioşii români prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi se sacrifică mieii, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi finalizează curăţenia.
Tot azi se pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. De asemenea, se pregătesc hainele curate pe care le va îmbrăca familia la slujba de Înviere. Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit.
Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
Acestei zile îi sunt specifice o serie de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce marchează încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului şi inaugurează o vreme a renaşterii.
De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie. Se spune că, dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi pe parcursul zilei de sâmbătă şi, evident, nici în noaptea de Înviere, întrucât atunci cerurile se deschid cerurile, iar Dumnezeu vede înlăuntrul fiinţei tale.
Seara, credincioşii pornesc în linişte spre biserică. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână. După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir şi aprind la morminte lumânări cu lumină sfântă, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, de Paştele Blajinilor.
Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.
Începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.
Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.
Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.
Sâmbătă seara, înainte de slujba de înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin. Pentru a avea parte de prosperitate, se alege un ștergar, cel mai frumos prosop din casă și se așază deasupra obiectelor și preparatelor care vor fi sfințite de preoți.
Se spune că sâmbătă seara, atunci când cerurile se deschid, sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.