Sâmbăta Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creștinii ortodocși prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos. În această zi, creștinii se roagă și își amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii.
Conform tradițiilor, Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale și definitivează curățenia. Se spune că nu e bine să dormi în această zi, deoarece atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul ființelor, iar dorințele pe care ți le pui se vor îndeplini.
Citește și: Săptămâna Mare 2023. În ce zile se spală în Săptămâna Patimilor, când se pot vopsi ouăle
Sâmbăta Mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfătâmă moartea în iad și cheamă la înviere întreaga umanitate.
În seara din această zi, lumea pornește în liniște spre biserică, pe drum se vorbește numai în șoaptă, iar la slujba de Înviere lumea stă și ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, duhovnicul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „Veniți să luați Lumină!”. După ce au luat lumină, credincioșii merg la cimitir la căpătâiul rudelor decedate și aprind și acolo lumânări. La plecarea spre casă, fiecare credincios trebuie să ducă în locuința sa lumânarea aprinsă la Înviere.