Săptămâna Patimilor 2024. Lunea Mare este o zi specială din ultima săptămână de post. Anul acesta, Săptămâna Mare începe luni, 29 aprilie, după Duminica Floriilor. În această perioadă se țin slujbe speciale, numite Denii, la care credincioșii participă în număr mare.
În această zi, creștinii participă la slujbe la biserică, unde preotul aduce în față icoana lui Iosif, care a fost trădat și vândut de frații săi egiptenilor. La slujbă se citește istoria vieții lui Iosif cel preafrumos, deoarece amintește de felul în care Însuși Iisus Hristos a fost vândut de Iuda Iscarioteanul. Tot în această zi se vorbește și despre minunea smochinului neroditor.
Citește și: Superstiții în Săptămâna Patimilor. Ce înseamnă dacă plouă în Vinerea Mare
În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia pentru Paște. Se spală totul, se aerisește bine și se zugrăvește. Potrivit tradiției, curățenia de primăvară are rolul de a alunga toate relele din casă, care s-au adunat peste iarnă. Se spune că nu este bine să te prindă Paștele fără să faci curat.
În prima zi din Săptămâna Patimilor se fac reparații și curățenie în gospodărie. Gospodinele din toate colțurile țării încep să cumpere cele necesare pentru masa de Paște. În zilele următoare, ele pregătesc bucatele tradiționale pentru sărbătoarea Învierii.
În această zi, credincioșii se roagă pentru binecuvântare și pentru iertarea păcatelor pe care le-au săvârșit, cu voie sau fără voie. Lunea Mare este prima zi în care se ține post aspru. Unii credincioși aleg să nu mănânce nimic, de la răsărit și până la apus.
În Lunea Mare, ca și în celelalte zile, sunt interzise vorbele rele, spuse cu păcat. De asemenea, credincioșii nu trebuie să vorbească urât sau să bârfească. ”În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci dimpotrivă, trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur”, spun preoții.
Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.
Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor.
Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!
Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin!