Programul Săptămâna verde se va desfășura în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.
În „Săptămâna verde” nu se vor organiza cursuri după orarul obișnuit al unităților de învățământ, ci va fi un program special, în fiecare dintre cele 5 zile, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului „Săptămâna verde”, potrivit Edupedu.ro.
Citește și: Vacanţa de vară s-ar putea prelungi după 15 septembrie pentru a ajuta turismul
”De ce o „Săptămână verde”? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar ele sunt consecințe ale comportamentului nostru! Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care copiii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el!
Pentru că se creează contexte pentru activități în comun – preșcolari, elevi, cadre didactice, părinți, iar aceste contexte sunt nu doar mijloace de învățare, ci și căi de formare a unei culturi școlare bazate pe încredere, respect, colaborare, susținere reciprocă și comunicare nonviolentă.
A fost transmis, spre a fi publicat în Monitorul Oficial, ordinul de aprobare a Metodologiei de desfășurare a programului național „Săptămâna verde”, a transmis Ministerul Educației.
Conform Ordinului de ministru nr. 3.629/02.02.2023, participarea la programul „Săptămâna verde” este obligatorie atât pentru copii și elevi, cât și pentru profesori. Activitățile desfășurate pot avea loc în interiorul școlii sau în afara acesteia, dar trebuie să se respecte prevederile legale cu privire la siguranța copiilor pe durata activității. Deplasarea în afara unității de învățământ trebuie să aibă un caracter educativ.