Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar sunt urmăriți penal foștii membrii ai ANRP Ingrid Zaarour (președinte), Remus Virgil Baciu (vicepreședinte), Mihnea Remus Iuoraș (vicepreședinte), Ingrind Mocanu, Constantin Cătălin Canangiu, Marko Attila Gabor și Theodor Cătălin Nicolescu.
De asemenea, au fost puși sub acuzare experții evaluatori Gheorghe Vișoiu și Doina Tudose, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Conform DNA, la data de 14 octombrie 2008, suspecții Ingrid Zaarour, Remus Virgil Baciu, Mihnea Remus Iuoraș, Ingrind Mocanu, Constantin Cătălin Canangiu, Marko Attila Gabor și Theodor Cătălin Nicolescu au aprobat, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, raportul de evaluare întocmit de Doina Tudose, evaluator la o societate comercială, pentru un teren care a făcut obiectul unui dosar de despăgubire, deși se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare.
Terenul în suprafață de 1.250 mp a fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea dată), de trei ori mai mult decât valoarea reală a terenului.
Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului.
Anchetatorii mai arată că raportul de evaluare a fost întocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 și a Standardelor Internaționale de Evaluare impuse de lege și a fost avizat de Gheorghe Vișoiu, expert evaluator în cadrul ANRP.
„Astfel, președintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor — Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraș Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin și Canangiu Constantin Cătălin, pe de o parte, și evaluatorul Vișoiu Gheorghe, aveau obligația legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaționale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacții certe ale unor proprietăți similare vândute și nu oferte de vânzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat că aceștia nu au respectat această obligație legală, acceptând și aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piață a fost denaturată. Activitatea descrisă a determinat totodată obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către două persoane care, anterior inițierii procedurilor în vederea despăgubirii, obținuseră la un preț modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despăgubire”, mai spun procurorii.
Attila Marko Gabor, fost deputat UDMR, este cercetat în lipsă, față de acesta fiind emis un mandat de urmărire internațională.