Şapte metode utile pentru a vă proteja memoria

Un plan surprinzător de simplu care ar putea să vă ajute să îndepărtaţi "ceaţa" cerebrală şi să vă protejaţi memoria pe termen lung a fost întocmit de Danielle Braff, editor specializat în lifestyle al publicaţiei Health Magazine.
Alina Costache
20 apr. 2013, 06:55
Şapte metode utile pentru a vă proteja memoria

I se poate întâmpla oricui: vă opriţi în faţa magazinului şi aţi uitat ce trebuia să cumpăraţi. Aţi uitat prenumele soţului unei colege de serviciu şi vă întrebaţi: îl cheamă John sau Jim? Apoi, unde sunt afurisitele acelea de chei? Este normal să uitaţi anumite lucruri din când în când, mai ales dacă aveţi multe lucruri de care trebuie să vă ocupaţi în viaţa de zi cu zi, scrie Mediafax.

Însă, chiar dacă vă aflaţi la mulţi ani distanţă pentru a începe să vă faceţi griji în legătură cu problemele vârstnicilor, studiile recente arată că problemele de memorie pot, de fapt, să înceapă încă din jurul vârstei de 20 de ani şi vor continua să se producă pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Prezentăm mai jos câţiva paşi simpli, care trebuie urmaţi în timpul zilei, care pot să vă ajute să rămâneţi în formă din acest punct de vedere:

Pasul 1: Mâncaţi pâine prăjită la micul-dejun

Renunţarea la carbohidraţi ar putea să vă afecteze memoria. Cercetătorii de la Universitatea Tufts din Statele Unite au descoperit că persoanele care elimină carbohidraţii din dietele lor obţin rezultate mai slabe la sarcinile bazate pe memorie decât persoanele care includ carbohidraţii în alimentaţia lor. Celulele cerebrale au nevoie de carbohidraţi, care sunt transformaţi în organism în glucoză, ajutând corpul să rămână în formă.

Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic

Alegeţi cereale integrale şi alţi carbohidraţi complecşi – sunt digeraţi mai încet, astfel încât ei eliberează o cantitate constantă de glucoză. Optaţi pentru o brioşă din grâu integral sau pentru o felie de pâine prăjită cu omletă şi câteva fructe de pădure pentru a avea parte de un mic-dejun care să vă stimuleze materia cenuşie.

Pasul 2: Mergeţi la un curs de kickboxing înainte de serviciu

Exerciţiile fizice sporesc fluxul sangvin din craniu, aducând astfel oxigen şi glucoză pentru creier, explică medicul Sandra Aamodt, autoare a cărţii „Welcome to Your Brain”.

De fapt, puteţi să vă îmbogăţiţi vocabularul învăţând cuvinte noi cu 20% mai repede dacă încercaţi să le memoraţi după ce aţi executat o şedinţă intensă de exerciţii fizice decât după o perioadă de activitate fizică scăzută, afirmă autorii unui studiu publicat în revista Neurology of Learning and Memory. Mergeţi şi mai departe de atât, urmând un curs de dans sau de kickboxing – sau orice alt sport care vă obligă să vă amintiţi o rutină – înainte de a merge la serviciu.

Pasul 3: Schimbaţi tipul de litere cu care vă scrieţi e-mail-urile de dimineaţă

Este Times New Roman preferatul dumneavoastră? Încercaţi să folosiţi un font diferit, puţin mai dificil de descifrat – s-a demonstrat deja că această tehnică vă îmbunătăţeşte memoria pe termen lung, potrivit unui studiu publicat în revista Cognition.

În timp ce vă concentraţi asupra noului font, centrul de procesare din creierul dumneavoastră lucrează puţin mai intens, stimulându-vă memoria. Alegeţi, de exemplu, fontul Comic Sans Italicized (fontul folosit în studiul menţionat) şi, deşi s-ar putea ca dumneavoastră să nu remarcaţi o schimbare evidentă, creierul dumneavoastră o va face cu siguranţă.

Citeşte şi Modalităţi uşoare în care să-ţi păstrezi creierul în formă maximă

Pasul 4: Executaţi o căutare pe internet în timpul pauzei de masă

Petrecând o oră pe zi căutând pe internet ceva de care sunteţi interesat (destinaţii pentru viitoarea vacanţă, de exemplu) stimulează acea parte din lobul cerebral frontal care controlează memoria pe termen scurt, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea California din Los Angeles.

„Circuitele neuronale implicate în luarea deciziilor, orientarea vizual-spaţială şi aptitudinile verbale devin foarte active atunci când executaţi o căutare pe internet”, explică Gary Small, coordonatorul acestui studiu. „Nu căutaţi la întâmplare, totuşi: e prea uşor şi nu va avea efect”, a adăugat acelaşi cercetător.

Pasul 5: Priviţi cu atenţie locul în care v-aţi parcat maşina

Întotdeauna uitaţi unde v-aţi parcat maşina? Atunci când vă opriţi la băcănie pentru a vă cumpăra alimentele necesare pentru cină, încercaţi acest exerciţiu: ieşiţi din maşină, orbservaţi zona în care aţi parcat, apoi mişcaţi-vă ochii de la stânga spre dreapta şi înapoi la fiecare jumătate de secundă, timp de 30 de secunde, în timp ce rămâneţi în acea zonă.

Practicând aceste mişcări simple ale ochilor veţi reuşi să vă îmbunătăţiţi memoria pe termen lung cu până la 10%, susţin cercetătorii de la Universitatea Metropolitan din oraşul britanic Manchester.

Pasul 6: Beţi un pahar cu vin la cină

Deşi consumul exagerat de alcool duce la pierderi de memorie, un studiu recent a descoperit faptul că un consum moderat de alcool scade riscul de apariţie a problemelor de memorie. Într-o analiză publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, participanţii care au băut şapte pahare de alcool pe săptămână au prezentat cel mai mic risc de declanşare a tulburărilor cognitive, în comparaţie cu persoanele care nu au consumat deloc alcool sau cu cele care au băut mai mult de şapte pahare de vin pe săptămână.

Oamenii de ştiinţă cred că proprietăţiile antiinflamatorii ale alcoolului ar putea fi o explicaţie pentru acest fapt. Sau poate că oamenii care beau alcool cu moderaţie tind totodată să adopte un stil de viaţă mai sănătos.

Pasul 7: Curăţaţi-vă dinţii cu aţă dentară înainte de a merge la culcare

E un exerciţiu benefic pentru zâmbetul dumneavoastră, dar ar putea face minuni şi pentru minte. Atunci când nu vă curăţaţi dinţii, gingiile devin inflamate, ajutând bacteriile să intre mai uşor în fluxul sangvin, explică Jonathan B. Levine, medic şi profesor la Universitatea New York şi autor al cărţii „Smile!”.

Odată pătrunse în fluxul sangvin, bacteriile pot cauza inflamaţii în tot corpul, inclusiv în creier, iar acest fapt poate duce la disfuncţii cognitive. Aşadar, curăţaţi-vă dinţii cu aţă dentară în fiecare zi (de două ori pe zi este ideal) pentru a ţine demenţa departe de creierul dumneavoastră.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București