Un lucru poate mai putin stiut despre aceste fructe este ca ciresele sunt sursa naturala de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ciclului de odihna. Astfel că, specialistii recomanda sa mancam cirese cu o ora inainte de culcare, scrie bzi.ro.
Mai mult, cercetatorii au descoperit ca oamenii care au un aport scazut de melatonina sunt mai predispusi la atacuri de cord, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cirese. Un compus prezent in cirese – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic in procesul de prevenire a formarii de cheaguri de sange. In plus, antocianina, de asemenea prezenta in cirese, protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ, ceea ce implica faptul ca ciresele pot ajuta la prevenirea formarii de placa arteriala.
Citeşte şi Desertul zilei: Chec cu ciocolată, cireşe şi alune de pădure
Acesti compusi – melatonina, polifenolii si antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra functiilor cerebrale. Toate trei protejeaza celulele creierului de stresul oxidativ si pot juca un rol in prevenirea diferitelor forme de dementa.
Potrivit specialistilor, antocianinele reduc inflamarea intr-un mod asemanator cu medicamentele prescrise de medic, cu mentiunea ca cele din cirese nu prezinta si efecte adverse.
Consumul de cirese poate ajuta atletii sa scape de durerea post-antrenament care apare la muschi, ceea ce poate duce la mai multe zile de antrenament si mai putin timp destinat repausului. Totodata, cand cei bolnavi de guta au mancat cirese pentru numai doua zile, riscul unui atac de guta a scazut cu 35% comparativ cu situatia celor care nu au mancat aceste fructe.
Citeşte şi Leacuri de la bunica: De ce e bine să mănânci „o mână” de cireşe pe zi