Cele șapte puncte principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități. Se anunță reforme masive în sectoarele administrativ și fiscal

Noua coaliție politică PSD-PNL-UDMR-minorități a prezentat punctele principale ale noului program de guvernare, prin care se dorește dezvoltarea României în ritm accelerat. Partidele promit terminarea rețelei de autostrăzi, impozitarea marilor averi și reducerea risipei banilor publici. Coaliția se concentrează și pe susținerea familiilor tinere și pe educație.
Alina Costache
17 dec. 2024, 19:46
Cele șapte puncte principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități. Se anunță reforme masive în sectoarele administrativ și fiscal

Liderii partidelor pro-europene PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta viitorul program de guvernare al țării, care să se concentreze pe reforme și investiții, ce are scopul de a moderniza România. Partidele vor să ia măsuri concrete care să se reflecte în viața de zi cu zi a oamenilor, pentru a demonstra cetățenilor că „România trebuie să fie demnă de sacrificiile și idealurile Revoluției din 1989”.

Punctele principale ale programului de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități

Liderii politici au decis să reformeze total administrația centrală, astfel că și-au asumat să reducă numărul de ministere la maximum 16 și numărul agențiilor cu cel puțin 25%. Vor fi comasate serviciile deconcertate ale ministerelor, se va reduce numărul de secretari de stat cu minim 50%, se vor efectua audituri ale companiilor de stat și se vor desființa instituțiile regionale începând cu 1 martie.

În privința debirocratizării, se dorește comasarea autorităților de reglementare din același domeniu de activitate, anularea și simplificarea unor reglementări nefuncționale, digitalizarea și interconectarea bazelor de date de la nivelul administrației publice centrale și locale. În plus, de la 1 iulie, instituțiile statului nu vor mai putea să solicite cetățenilor documente emise, deja, de alte instituții publice.

Citește și : Ce va schimba Nicușor Dan în România, dacă va ajunge președinte: „Taxele, fără discuție, sistemul sanitar, dar și zona justiției”

Conform programului de guvernare, se va descentraliza administrația publică locală, în încercarea creșterii eficienței acesteia, prin transfer de active, competențe și responsabilități de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare, prin identificarea activelor instituțiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate, prin transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului, sau prin finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și co-finanțare din partea autorităților locale.

Se menține cota unică și se schimbă statutul funcționarului public

Privind risipa banilor publici, bugetul va fi reașezat conform noilor priorități de dezvoltare, iar cheltuielile nejustificate se vor raționaliza. Se va institui un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice și se vor prioritiza proiectele de investiții pentru care se alocă fonduri la nivel guvernamental și local. Funcționarii publici vor avea parte de un nou statut, care va cuprinde criterii de performanță și o salarizare în funcție de merit.

Se dorește și consolidarea fiscal-bugetară pe 7 ani, conform angajamentelor luate prin PNRR și prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu al României. De asemenea, s-a luat decizia menținerii cotei unice, pentru predictibilitate fiscală, reducerii taxelor și impozitelor pe muncă, poverii fiscale pe muncă în cazul salariilor mici și familiilor cu copii.

Citește și : SIE transmite că avea informații privind manipularea opiniei publice încă din 2023. Dezvăluirile explozive ale Comisiei de control pentru Serviciul de Informații Externe

Studenții care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licență și masterat și pensionarii care se angajează nu vor plăti asigurare de sănătate. În plus, se vor impozita progresiv marile averi.

Investiții de peste 8% din PIB în noul program de guvernare

Cu privire la investiții, în programul de guvernare planul este unul foarte vast, dar sunt anumite idei foarte importante. Se dorește alocarea a 8% din PIB în investiții, alocarea a 27 miliarde de euro pentru a finaliza rețeaua de autostrăzi și infrastructură feroviară, precum și construirea a 10 noi spitale și finalizarea celor 3 spitale regionale.

Se dorește, extinderea programului Masa Caldă în toate școlile din România și sprijinirea copiilor vulnerabili pentru a reduce abandonul școlar și dotarea modernă a peste 9000 de școli. De asemenea, se alocă 1 miliard de euro pentru învățământul dual.

Creșterea producției industriale va fi stimulată prin scheme de ajutor de stat și garanții și va exista o sumă alocată pentru sprijinul marii industrii. De asemenea, se implementează un program de dezvoltare pentru orașele cu sub 100.000 de locuitori, prin care se dorește modernizarea infrastructurii locale și stimularea economiei regionale, pentru ca acestea să devină locuibile, competitive și sustenabile.

Familiile cu copii vor primi facilități concrete pentru achiziționarea locuințelor, conform programului de guvernare, inclusiv programe de subvenționare și garanții pentru credite, vor primi credite avantajoase care să ofere acces la resursele financiare necesare pentru un trai decent, se vor construi 100.000 de locuințe sociale în următorii ani pentru sprijinirea familiilor tinere și se vor ridica noi creșe, pentru a oferi condiții moderne pentru educația copiilor.

 

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Vica Blochina, sărut pasional cu Cătălin Botezatu! Toată lumea a rămas cu gura căscată când a văzut – FOTO
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru o piftie închegată și limpede. Cât timp trebuie să o lași la fiert, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Playtech.ro
Cât timp trebuie să aerisești iarna casa pentru a preveni apariția mucegaiului. Acesta este timpul ideal, potrivit experților
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, de URGENȚĂ la spital. A fost internat după ce simptomele S-AU AGRAVAT
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
Ultimele cuvinte pe care Silviu Prigoană i le-a spus Gabrielei Lucuțar, în ziua în care a murit. Ce i-a spus Reginei Întunericului
Cancan.ro
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
StirileBZI
Se plătesc 4.050 de lei în România! Banii intră pe card de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Papa Francisc, vizat de o tentativă de asasinat: "O tânără sinucigașă, cu bombe pe sub haine..."
substantial.ro
Președintele Iohannis acuză TikTok de încălcarea legislației electorale
MediaFlux
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Parlamentarii bulgari vor fi testați pentru droguri și alcool: o lecție pentru aleșii noștri?