Proiectul are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuţi prin dotarea cu aparatură de testare a şapte spitale din ţară: Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti, potrivit Agerpres.
Simona Vlădăreanu, şef secţie Neonatologie la Spitalul Elias din Bucureşti, consideră că depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuţi este esenţială în vederea intervenţiei medicale timpurii.
„Este necesară răspândirea acestei metode de screening neonatal în cât mai multe centre, şi nu doar în Bucureşti sau anumite maternităţi din Bucureşti. Surditatea congenitală este una dintre cele mai frecvente boli la nou-născuţi, cam unu până la trei cazuri la mia de nou-născuţi. Ea este depistată prin teste specifice”, a afirmat Simona Vlădăreanu.
Ea a adăugat că testul de screening se face în special la nou-născuţii care necesită terapie intensivă, cei care înregistrează valori crescute ale bilirubinei, cei care necesită transfuzii de sânge.
Potrivit medicului, testele se efectuează până la externarea nou-născutului în condiţiile în care răspunsul indică suspiciunea de hipoacuzie sau de surditate.
„Testele vor fi repetate până la trei-patru luni, moment în care sugarul este trimis către un serviciu de audiologie şi serviciul ORL, mai departe fiind necesare protezarea auditivă şi implantul cohlear. Cu cât este mai devreme realizat, cu atât ajutăm la reabilitarea acestor copii”, a subliniat Vlădăreanu.
Proiectul „Baby hearing”, iniţiat de Asociaţia Audiosofia, este finanţat cu suma de 42.000 de euro de Fundaţia Orange România prin programul „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2014.
Acest proiect se va desfăşura pe o perioadă de un an în cele şapte spitale iar iniţiatorii estimează că în acest timp vor fi testaţi prin screening auditiv peste 12.000 de copii.
CITEŞTE ŞI: Spa pentru BEBELUŞI, ultima tendinţă de răsfăţ „din faşă” GALERIE FOTO VIDEO