SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Unii oameni agreează mult mai uşor un săpun solid în defavoarea unui săpun lichid sau a gelului de duş. Cu toate acestea, fiecare tip de săpun în parte aduce beneficii pielii, însă cel mai important este să se aleagă un produs care are un pH neutru.
Marilena Vili
01 iul. 2013, 07:38
SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Săpunul solid, care este cunoscut de câteva mii de ani, este rezultatul unui proces chimic numit „saponificare” prin care se tratează grăsime cu o soluţie alkalină (bază). La fel se întâmplă şi cu săpunul lichid, un detergent rezultat prin procesul de „neutralizare” al grăsimii cu o soluţie alkalină, la care se adaugă apă, diferite uleiuri, parfumuri. Se pot adăuga şi diferiţi acizi care pot determina pH-ul acestuia”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Potrivit medicului, săpunul solid va avea întotdeauna un pH alkalin mai mare decât pH-ul natural al pielii (5,5), în timp ce detergentul lichid, în funcţie de compoziţia sa chimică, poate avea şi un pH neutru.

Acest lucru poate fi foarte important pentru o piele deteriorată, sensibilă sau pentru un ten acneic, de exemplu, când săpunul sau detergentul, trebuie să fie blând şi nu agresiv cu pielea, bariera naturală de protecţie de la nivelul superficial al acesteia trebuie protejată, iar anumite tratamente locale nu sunt favorizate de un detergent agresiv„, explică dermatologul.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Pentru piele un săpun cu un pH cât mai apropiat de cel al pielii este mai sănătos, susţine medicul. Cu toate acestea,”nu întotdeauna avem nevoie de un săpun lichid care să conţină prea multe parfumuri, conservanţi sau anumite substanţe antiseptice, precum triclosan, substanţă care se acumulează în organism şi poate fi dăunătoare„, spune acesta.

Mediul Sebastian Pop, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, că „unele săpunuri lichide se vor curăţa cu un consum mai mare de apă deoarece conţin uleiuri (de cocos, floarea soarelui, măsline etc.) pentru a da un aspect mai mătăsos pielii după spălare. Aici am putea spune că din punct de vedere al protecţiei mediului, un săpun solid este mult mai ecologic decât un săpun lichid. În afara unui consum redus de apă, cantitatea de detergent lichid consumată la un spălat este aproape întotdeauna mai mare decât cantitatea de săpun solid folosită pentru acest proces”.

În ceea ce priveşte îngrijirea bebeluşilor, acestora li se recomandă produsele dedicate lor.

„Pentru copii şi bebeluşi, mai ales pentru cei cu piele atopică şi cu o capacitate restrânsă de apărare a pielii, este foarte important ca săpunul să fie cât mai blând, cu pH neutru şi fără parfumuri, substanţe antibacteriene inutile şi prea mulţi conservanţi. Produsele speciale pentru copii care se găsesc de obicei în farmacii sunt cele mai potrivite„, a adăugat medicul dermatolog Sebastian Pop.

Citeşte şi Medic: NU ESTE SĂNĂTOS să faci duş în fiecare zi. Vezi EXPLICAŢIA

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Minodora, intervenție estetică după ce a slăbit 40 de kilograme. Cântăreața s-a fotografiat de pe patul de spital: “O să fiu frumoasă”
Bzi.ro
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Șoferii obligați să-și schimbe permisul. Ordin UE. Termen 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Nuntă mare în România: A trecut pe lângă moarte și acum s-a căsătorit a treia oară! Avem primele imagini
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Spitalul în care medicii nu acceptă nici măcar mici „atenții” de la pacienți. „Am colegi care la momentul actual refuză flori”
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Azi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite
Spynews
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Evz.ro
Cel mai simplu test prin care poţi afla dacă eşti un bun mincinos. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
MAE: 13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania. Până acum, 94 de persoane și-au pierdut viața după inundațiile masive
Cancan.ro
Serghei a fost dat dispărut pe 21 septembrie. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România își plânge marea actriță. Ultima ei dorință înainte de a muri: O voi respecta
StirileBZI
Se dorește interzicerea aragazelor! „E mult mai grav decât ne-am imaginat!”
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
"Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe" Mărturii șocante despre moartea lui Levi
substantial.ro
Doi pietoni din Năvodari s-au aruncat intenționat în fața mașinilor
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale