SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Unii oameni agreează mult mai uşor un săpun solid în defavoarea unui săpun lichid sau a gelului de duş. Cu toate acestea, fiecare tip de săpun în parte aduce beneficii pielii, însă cel mai important este să se aleagă un produs care are un pH neutru.
Marilena Vili
01 iul. 2013, 07:38
SĂPUN SOLID sau SĂPUN LICHID? Vezi sfaturile dermatologului

Săpunul solid, care este cunoscut de câteva mii de ani, este rezultatul unui proces chimic numit „saponificare” prin care se tratează grăsime cu o soluţie alkalină (bază). La fel se întâmplă şi cu săpunul lichid, un detergent rezultat prin procesul de „neutralizare” al grăsimii cu o soluţie alkalină, la care se adaugă apă, diferite uleiuri, parfumuri. Se pot adăuga şi diferiţi acizi care pot determina pH-ul acestuia”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Potrivit medicului, săpunul solid va avea întotdeauna un pH alkalin mai mare decât pH-ul natural al pielii (5,5), în timp ce detergentul lichid, în funcţie de compoziţia sa chimică, poate avea şi un pH neutru.

Acest lucru poate fi foarte important pentru o piele deteriorată, sensibilă sau pentru un ten acneic, de exemplu, când săpunul sau detergentul, trebuie să fie blând şi nu agresiv cu pielea, bariera naturală de protecţie de la nivelul superficial al acesteia trebuie protejată, iar anumite tratamente locale nu sunt favorizate de un detergent agresiv„, explică dermatologul.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Pentru piele un săpun cu un pH cât mai apropiat de cel al pielii este mai sănătos, susţine medicul. Cu toate acestea,”nu întotdeauna avem nevoie de un săpun lichid care să conţină prea multe parfumuri, conservanţi sau anumite substanţe antiseptice, precum triclosan, substanţă care se acumulează în organism şi poate fi dăunătoare„, spune acesta.

Mediul Sebastian Pop, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, că „unele săpunuri lichide se vor curăţa cu un consum mai mare de apă deoarece conţin uleiuri (de cocos, floarea soarelui, măsline etc.) pentru a da un aspect mai mătăsos pielii după spălare. Aici am putea spune că din punct de vedere al protecţiei mediului, un săpun solid este mult mai ecologic decât un săpun lichid. În afara unui consum redus de apă, cantitatea de detergent lichid consumată la un spălat este aproape întotdeauna mai mare decât cantitatea de săpun solid folosită pentru acest proces”.

În ceea ce priveşte îngrijirea bebeluşilor, acestora li se recomandă produsele dedicate lor.

„Pentru copii şi bebeluşi, mai ales pentru cei cu piele atopică şi cu o capacitate restrânsă de apărare a pielii, este foarte important ca săpunul să fie cât mai blând, cu pH neutru şi fără parfumuri, substanţe antibacteriene inutile şi prea mulţi conservanţi. Produsele speciale pentru copii care se găsesc de obicei în farmacii sunt cele mai potrivite„, a adăugat medicul dermatolog Sebastian Pop.

Citeşte şi Medic: NU ESTE SĂNĂTOS să faci duş în fiecare zi. Vezi EXPLICAŢIA

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte