Sărăcia începe să se simtă în supermarketuri. Din cauza creşterii preţurilor, românii au început să strângă cureaua, iar unii dintre ei au început să renunţe la mezeluri, altădată alimente nelipsite de pe lista de cumpărături.
„Este absolut incredibil ce se întâmplă. A scăzut consumul la mezeluri, carnea a crescut, oamenii nu au cu ce să mai plătească, puterea de cumpărare este tot mai redusă. Meda este cea mai profitabilă fabrică din industria de mezeluri. Şi sper că va mai rezista. Ce vor face alţii? Probabil că vor trebui făcute produse mai economice, dar eu nu mă pricep la aşa ceva“, a mai adăugat ea. Şi la începutul anului antreprenoarea afirma că profitabilitatea pe trimestru patru a anului trecut este în scădere din cauza creşterii costurilor la utilităţi, tot profitul pe anul trecut fiind mai mic. Fabrica a finalizat anul trecut cu un profit de 31,7 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, a declarat Luchi Georgescu, proprietara fabricii de mezeluri Meda Prod 98, conform ZF.
Citeşte şi: Lovitură uriașă pentru LIDL! Magazine închise de Protecția Consumatorilor
Cu o afacere de 236 de milioane de lei în 2021, Luchi Georgescu susţine că în primele trei luni din 2022 şi-a atins cu greu obiectivele, în condiţiile în care vânzările scad continuu, iar puterea de cumpărare a românilor e din ce în ce mai mică.
„A scăzut consumul la mezeluri, oamenii nu au cu ce să mai plătească, puterea de cumpărare este tot mai redusă“, a afirmat Luchi Georgescu.
Mărfurile alimentare au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în martie, dintre grupele de produse analizate, în contextul unei inflații record pentru ultimii 18 ani. Astfel, produsele nealimentare au devenit a doua grupă de produse după procentul majorării de preț, a declarat, marţi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, conform Agerpres.
Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%.
„Rata anuală a inflaţiei fiind acum acum 10,15%, cu două cifre, a luat-o înaintea prognozei, pentru că prognoza anunţa o creştere cu două cifre, până la 11% în luna aprilie. Iată că avem creşterea cu două cifre deja în luna martie”, a declarat Adrian Vasilescu.
El a menţionat că prognoza a rămas deja în urma realităţii, iar lumea este în continuare în criză energetică. Iar atâta timp cât lumea este în criză energetică şi cât a intervenit dincolo de toate previziunile şi războiul din Ucraina, care ameninţă şi el preţurile la energie din toată lumea, este foarte foarte greu de făcut o „privire în viitor”.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Citeşte şi: Un tânăr din Capitală, dezbrăcat complet, amenință că se aruncă de la etajul 5