Sărăcia se adânceşte în România. Aproape jumătate dintre oameni, îngrijorați că nu le ajung banii pentru cheltuielile de bază

Aproape 50% dintre români fac eforturi deoarece nu le ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile de bază, în condiţiile în care România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria.
Filip Stan
24 mai 2022, 18:42
Sărăcia se adânceşte în România. Aproape jumătate dintre oameni, îngrijorați că nu le ajung banii pentru cheltuielile de bază
foto: Pixabay

Sărăcia se adânceşte în România. Dacă în Europa, unul din trei consumatori se chinuie să îi ajungă banii, în ţara noastră, 47% dintre români se confruntă cu această problemă. De asemenea, 15% dintre români îşi pun problema siguranţei locului de muncă. La acest capitol, piaţa locală se încadrează în media europeană, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, unu din doi români este îngrijorat că nu îi ajung banii pentru a-şi acoperi cheltuielile de bază. În schimb, la nivel european, unu din trei consumatori (37%) îşi pune problema aceasta, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

Diferenţele s-ar explica în condiţiile în care România este a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria, cu un salariu mediu de până la 3-5 ori mai mic decât în unele state din Occident. Mai mult, puterea de cumpărare de pe plan local este redusă prin com­pa­raţie cu multe ţări vestice în con­textul în care preţurile nu sunt aliniate la salarii, ci mai degrabă la pre­ţurile din alte pieţe.

Citeşte şi: O nouă creştere a indicelui ROBOR. Probleme mari pentru românii cu credite în lei luate înainte de 2019

Aproape 1,5 milioane de români lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului 2022.
Suma este insuficientă pentru asigurarea unui trai decent unei persoane, darămite pentru o familie, arată un raport publicat de Avocatul Poporului, la sfârşitul lunii ianuarie.

Se anunță vremuri grele pentru România: în prezent, încasările bugetului de stat sunt la 27% din PIB, în timp ce cheltuielile au ajuns la 40%. Tocmai din acest motiv, Guvernul plănuiește o serie de modificări în sistemul de taxare.

Din 2023, Guvernul României ar putea colecta și mai multe taxe și impozite de la cetățeni, într-un context în care inflația explozivă deja creează mari probleme cetățenilor de rând și afaceriștilor locali.

Analizele guvernamentale cu privire la modificările Codului Fiscal includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea imobilului și nu în funcție de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, o cerință din PNRR care trebuie bifată. Aceasta a fost asumată de PNL, USR și UDMR, în cadrul guvernării Florin Cîțu.

În plus, Guvernul PSD – PNL – UDMR își propune eliminarea evaziunii fiscale prin digitalizare, precizează surse politice, citate de News.ro.

Digitalizarea la nivel central presupune introducerea e-facturării, a radarului mărfurilor. În plus, executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA pentru diverse produse, potrivit surselor politice.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină 24 mai 2022. S-au scumpit iar carburanţii!

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București