În zona euro, inflaţia a continuat să crească și astfel, a ajuns la 10% în luna septembrie, potrivit datelor preliminare anunţate vineri de Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene, Eurostat.
„Inflaţia în zona euro, raportată la nivel anual, urmează să fie de 10,0% în septembrie 2022, în creştere de la 9,1% în august”, a transmis vineri Eurostat, potrivit unui raport preliminar bazat pe estimări.
„Analizând principalele componente ale inflaţiei în zona euro, energia este de aşteptat să aibă cea mai mare rată de creştere anuală în septembrie (40,8%, comparativ cu 38,6% în august), fiind urmată de alimente, alcool şi tutun (11,8%, comparativ cu 10,6% în august), de produse industriale non-energetice (5,6%, comparativ cu 5,1% în august) şi de servicii (4,3%, comparativ cu 3,8% în august)”, a precizat sursa citată.
Estonia înregistrează cea mai mare rată a inflaţiei în septembrie. Cu 24,2% au crescut prețurile la estonieni, față de anul trecut, iar Letonia şi Lituania au valori inflaţioniste de peste 22%. Olanda are o inflaţie de 17,1%, Grecia şi Belgia depăşesc nivelul de 12%, iar Germania este la 10,9%, deşi Oficiul german pentru statistici a anunţat un nivel de 10%.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), inflația a ajuns în septembrie 2022 în România la 15,1%.
Profesorul universitar de economie Mircea Coșea crede că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă într-un ritm accelerat, iar dobânzile uriașe la credite vor copleși populația. Deși INS indică o inflație de 15%, puterea de cumpărare a românilor a scăzut, de fapt, cu 30%, potrivit doctorului în economie.
„Măsurile luate de guvern nu vor rezolva problema facturilor, sunt măsuri haotice, chiar copilărești, unele cu greșeli mari. Problemele vor fi mari!
În ceea ce privește măsurile pentru majorarea pensiilor, sunt doar declarații politice, în acest moment.
Situația se va agrava, din punctul de vedere al veniturilor. Ele nu vor crește. Doar în rândul politicienilor au crescut. Prețurile au crescut, puterea de cumpărare a populației a scăzut cu 30%, potrivit ultimelor cifre. Asta înseamnă în bugetul unei familii, 30% din bani nu au valoare.
Apare o problemă, pericolul dobânzilor foarte mari pentru credite, pe care populația trebuie să le plătească. Nu cred că BNR e de vină. A încercat să stopeze inflația, dar nu prea a reușit, pentru că nu a fost ajutată de măsuri de la guvern, iar cauzele externe au fost din ce în ce mai grave. Se va ajunge la o creștere a obligațiilor de credite cu peste 75-100%. Nu vor putea fi plătite creditele, de populație!”, a declarat Mircea Coșea, la România TV.