Joi, 18 august, reprezentantul Guvernului Nicolae Ciucă a vorbit despre cele mai recente informații cu privire la creșterea economică a României, transmise de Institutul Național de Statistică (INS) și Eurostat.
România a reușit să înregistreze cea de-a doua creștere economică din UE în trimestrul II din 2022, dar acest lucru nu se vede și în buzunarele românilor, care se plâng că nu mai au bani de pastile și alimente.
Câciu, șeful de la Finanțe, a confirmat că există o ruptură între creșterea economică și ceea ce resimte cetățeanul sau economia. Motivul, inflaţia explozivă.
„Absolut orice creștere economică, oriunde în lume, se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetățeanul sau economia cât timp inflația va fi sus.
De aceea tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obținute de economia românească în continuare către economie, pentru că nu avem să simtă și cetățeanul că a crescut puterea de cumpărare de exemplu cu 5,8%, din contră ea este erodată de inflație, deci elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire după care inversarea trendului de inflație”, a declarat ministrul Finanțelor, joi, într-o conferință de presă.
Oficialul de la Finanțe a dat vina pe guvernele anterioare.
„Guvernele anterioare trebuiau să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflația”, a mai precizat ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu a explicat că eforturile pe care le duce în prezent Guvernul, alături de Banca Naţională, vizează acum stabilizarea zonei de inflaţie şi apoi inversarea acestui trend.
„Am reușit, sper să vedem și în inflația din luna august, să stabilizăm zona de inflație, eu ceea ce vreau să văd este când se inversează acest trend și eforturile noastre, BNR și Guvern, sunt să inversăm acest trend”, a mai declarat joi, 18 august, ministrul Finanţelor.