Principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de regina Ana a României l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra.
„Am urcat, am intrat în salon şi am văzut persoane multe. Intenţionam să mă retrag. Mama a spus: „Nu, vreau să îţi prezint pe Regina Elena, prinţesa Irina şi pe regele Mihai”, a povestit Regina Ana, într-un interviu.
După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena.
Regele Mihai o văzuse pe Regină într-un reportaj şi atunci s-a hotărât să o cunoască. Astăzi, reprezintă cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.
„Ce este frumos la Regele Mihai I şi la Regina Ana, în afară de felul în care arată şi se manifestă la vârsta lor venerabilă, este sentimentul neclintit al amândurora că există un mâine”, a scris principele Radu pe blog.
Majestatile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au cinci fiice: Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta, Alteta Sa Regala Principesa Elena, Alteta Sa Regala Principesa Irina, Alteta Sa Regala Principesa Sofia si Alteta Sa Regala Principesa Maria.
Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.
Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.
Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.
In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.
Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.
Regele Mihai si Regina Ana locuiesc din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor aleg sa fie alaturi de cei dragi fie Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.