În Duminica Paştelui se sărbătoreşte Învierea lui Hristos, în urma crucificării şi apoi a ridicării lui lui la cer. Aceasta marcheaza sfârşitul Săptămânii Sfinte (Săptâmna Mare), la sfârşitul Postului Mare, marcat de Joia Mare, Vinerea Mare şi Duminica Paştelui), precum şi începutul sezonului perioadei Anului liturgic.
Învierea reprezintă triumful binelui asupra răului, asupra păcatului şi a morţii.
Sărbătoarea Paştelui nu este o sărbătoare cu dată fixă, cum este, de pildă, Crăciunul. Se calculează în funcţie fazele Lunii, data Învierii fiind întotdeauna după faza de Lună plină, în prima Duminică sau imediat după Echinocţiul de primăvară. Pentru simplificare, Echinocţiul de primăvară, se produce în data de 21 martie – dată fixată de Biserică.
Luna plină pascală cade întotdeauna în a 14-a zi a lunii lunare
După calculele străvechi, realizate în anul 325 Î.d.Hristos, nu se lua în considerare mişcarea Lunii, astfel încât acestea pot să difere cu o zi în plus sau două faţă de calculele de astăzi.
În prezent, diferenţa dintre calculele străvechi şi cele de astăzi, bazate şi pe date ştiinţifice, a fost clarificată: Paştele cade întotdeauna în Duminica dintre 22 martie şi 25 aprilie.
Cu toate acestea, unele dintre bisericile creştine, cum este şi Biserica Ortodoxă – mai ales cele din ţările estice care urmează Calendarul Iulian – au date diferite de celelalte biserici. În cazul acesta, s-a observat că Paştele Ortodox poate pica şi între 4 aprilie şi 8 mai, după cum rezultă din datele actuale ale Calendarului Gregorian.
Ce înseamnă Numărul de Aur şi cum se calculează
Aşa-numitul „Număr de Aur” este folosit pentru calculele de determinare a datei Paştelui În fiecare an. Este un număr din ciclul de 19 ani al Lunii, aceasta repetându-şi datele fazelor sale după aproximativ 19 ani.
Adăugnd cifra 1 la fiecare an şi împărţind rezultatul la 19, ceea ce rămne este tocmai „Numărul de Aur”.
În cazul în care, în urma acestor calcule, nu mai rămâne nimic, atunci Numărul de Aur este tocmai 19.