Bucătăria raw vegan este tot mai apreciată la noi în ţară, iar Sărbătorile nu trebuie să însemne pentru adepţii acestui stil de viaţă un chin, datorită meselor lipsite de asemenea preparate. În rândurile de mai jos vă oferim un meniu complet Raw Vegan care se potriveşte perfect atât de Crăciun, cât şi de Revelion.
1. Pâine din seminţe de in fără coacere
Ingrediente
– 1 cană seminţe in uscate
– jumătate de cană seminţe in întregi, înmuiate 5-6
– 1 cană nuci sau migdale crude înmuiate 6-7
– 4 legături de seminţe bostan decojite uscate
– 1 legătură ulei de măsline
– sare după gust
– jumătate de cană de apă
Mod de preparare
Seminţele de in uscate şi migdalele se dau printr-o râşniţă de cafea până se transformă în făină. Între timp se pregăteşte tava de copt în care se pune foaie cerată.
Într-un bol se amestecă toate ingredientele, până ajung la consistenţa unui aluat tare, puţin sfărâmicios. Apoi aluatul se întinde se întinde în tavă folosind o paletă umezită. După ce aluatul este întins perfect, acesta se taie în bucăţi egale. Aluatul se lasă la uscat la 40 de grade Celsius timp de 6-8 ore.
2. Terină de legume
Ingrediente
– doi cartofi fierţi
– doi morcovi fierţi
– 1 sfeclă roţie
– o mână de mazăre fiartă
– o mână de boabe de porumb fiert
– 2 castraveţi muraţi
– 1 ardei capia copt
– 2 linguri de gelatină
– 100 ml de smântână
– condimente
Mod de preparare
Se taie legumele în bucăţi destul de groase. Gelatina se înmoaie în apă călduţă, iar apoi se omogenizează cu apa unde au fiert legumele, cu smântâna şi condimentele. Într-o tavă de chec unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie transparentă se pun legumele, peste care se adaugă amestecul de gelatină. Deasupra tăvii se poate pune ori folie de aluminiu, ori folie de împachetat alimente. Se lasă la frigider până a doua zi.
3. Salată de „icre” din seminţe de chia
Ingrediente
– 75 grame seminţe chia bej sau negre
– 100 ml de apă
– sare
– zeamă de la jumătate de lămâie
– 1 ceapă mică tocată
– 75 ml de ulei
Mod de preparare
Seminţele de chia se adaugă în apa peste care s-a pus mai întâi zeama de lămâie şi sarea. Imediat totul se amestecă continuu timp de 3 minute, pentru ca aluatul rezultat să fie unul gelatinos. Apoi se adaugă uleiul şi ceapa şi se amestecă foarte bine până când totul se încorporează foarte bine.
4. Sarmale vegan
Ingrediente
– foi de varză de la două verze murate
– 500 grame de orez
– 3 morcovi mari
– 3 cepe medii
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 100 grame de făină de arahide crude măcinate în râşniţă
– 100 grame de făină de seminţe de dovleac crude măcinate în râşniţă
– apă
– ulei de măsline
– 2-3 linguri de pastă de roşii
– sare
– cimbru
– mărar
– busuioc
Mod de preparare
Ceapa, morcovii şi rădcina de pătrunjel se taie mărunt. Apoi, până se înmoaie se călesc în puţin ulei şi o cană de apă. După ce totul este bine făcut, într-un bol se adaugă imediat orezul spălat, făina de dovleac şi arahide, condimentele şi sarea. Se amnestecă foarte bine, bolul se acoperă cu un capac şi se lasă la răcit. Între timp se pregătesc foile de varză, iar când compoziţia este răcită în deajuns se începe acelaşi procedeu de împachetare ca la sarmalele normale. După ce au fost împachetate se pun într-o oală şi se pun la cuptorul încins deja.
5. Cozonac cu mac fără coacere
Ingrediente
– 300 grame de nuci caju
– 3 linguri de miere de salcâm
– 1 lingură de ulei de cocos
– jumătate de linguriță de esență de vanilie bio
– 300 grame de mac
– coajă rasă a unei portocale
– 5 linguri de miere
Mod de preparare
Nucile caju se dau print-o râşniţă de cafea, până când se transformă într-o făină fină. Într-un bol se amestecă făina rezultată cu mierea, uleiul de cocos și semințele de vanilie. Când aluatul este omogen se întinde pe o hârtie de copt în strat subțire de un deget. Peste aluat se adaugă macul şi coaja de portocală. Aluatul se rulează apoi cu grijă și se bagă la frigider timp de 15-20 de minute. Când s-a răcit sufiecient se taie în felii.
Poftă bună!