Sărbători de iarnă 2020. OMS recomandă izolarea de rude şi prieteni şi Crăciun online

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să evităm petrecerile mari în familie de sărbători, informează AFP, potrivit Agerpres. În Canada, unde sărbătoarea Thanksgiving Day a avut loc deja, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

24 nov. 2020, 12:02
Sărbători de iarnă 2020. OMS recomandă izolarea de rude şi prieteni şi Crăciun online

Sărbători de iarnă 2020. „Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

Cum va arăta Crăciunul pentru români anul acesta. Raed Arafat: „Trebuie să invităm cât mai puține persoane”

Cercetătoarea americană nu s-a referit doar la Crăciun, ci şi la Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), prin excelenţă sărbătoare de familie în SUA, care va fi sărbătorită joi. Specialiştii atenţionează în legătură cu un nou vârf de contaminări în această ţară, deja printre cele mai afectate de COVID-19, cu aproape 260.000 de morţi.

Sărbători de iarnă 2020. Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie. „Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când aceasta (pandemia) se va sfârşi”, a recomandat ea.

„Așa facem în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când (pandemia) se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.

Colegul său Michael Ryan, însărcinat cu situaţii de urgenţă al agenţiei ONU, a subliniat la rândul său că numărul de contaminări a crescut în Canada după Thanksgiving, sărbătorită aici pe 12 octombrie.

Potrivit lui Michael Ryan, ţine de autorităţi să găsească echilibrul potrivit între „riscurile pentru sănătate şi riscurile sociale şi economice” legate de restricţii în plină perioadă a sărbătorilor, care pot genera „multe frustrări şi multe critici”.

Restricţii de Sărbători: lockdown extins în Europa

Sărbători de iarnă 2020. Restrictii in toată Europa

Europa se pregăteşte pentru primul Crăciun pe timpul pandemiei de Covid-19, cu restricţii pentru reuniunile de familie, recomandări pentru evitarea îmbrăţişărilor şi o solicitare, politicoasă, ca şi Moş Nicolae să ”respecte distanţarea socială”, relatează Reuters.

Guvernele de pe continentul unde au avut loc un sfert din infecţiile şi decesele raportate la nivel mondial încearcă să regleze restricţiile din viaţa publică astfel încât să permită familiilor să sărbătorească Crăciunul fără a răspândi virusul.

Majoritatea guvernelor urmează să anunţe  planurile pentru Crăciun în această săptămână şi multe se gândesc la măsuri similare: reuniuni de familie restricţionate şi anularea majorităţii tradiţiilor festive, cum ar fi pieţele de Crăciun germane şi paradele Înţelepţilor din Spania.
În Belgia, una dintre cele mai afectate ţări din Europa, prim-ministrul Alexander De Croo este îngrijorat de un al treilea val de infecţii chiar dacă al doilea începe să se aplatizeze.

”Fie vom bloca un al treilea val de Crăciun, fie vom provoca un al treilea val de Crăciun”, a declarat duminică De Croo, care intenţionează să sărbătorească doar cu soţia şi cei doi copii.

Subliniind mesajul său, guvernul belgian i-a scris Sfântului Nicolae, a cărui vizită din 6 decembrie cu cadouri pentru copii este un eveniment festiv naţional, cu îndemnul: ”Păstraţi distanţa, spălaţi-vă mâinile în mod regulat şi purtaţi o mască atunci când este necesar”.

În Italia, care are al doilea cel mai mare bilanţ de infecţii din Europa după Marea Britanie, premierul Giuseppe Conte a avertizat săptămâna trecută: ”Va trebui să petrecem festivităţile într-un mod mai sobru. Petrecerile mari, sărutările şi îmbrăţişările nu vor fi posibile. ”

Parisul va renunţa la patinoarele sale şi la piaţa de Crăciun din acest an, iar Moscova a anulat marile sărbători publice, încurajând în schimb oamenii să facă o plimbare pentru a se bucura de luminile şi decoraţiunile oraşului.

Confruntaţi cu restricţii, europenii devin inovatori. Proprietarul unui han bavarez a deschis un târg de Crăciun drive-through şi în Olanda copiii se bucură de o întâlnire drive-in cu SinterKlaas.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că familiile germane ar trebui să poată se se întâlnească de Crăciun, ”poate cu măsuri de protecţie”.

Perspectiva controalelor a provocat reacţii dizidende între creştin-democraţi. Friedrich Merz, candidat la şefia partidului anul viitor, a declarat cotidianului Tagesspiegel: ”Nu este treaba statului cum sărbătoresc Crăciunul cu familia mea”.

La Londra, guvernul a anunţat că lucrează cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a relaxa restricţiile de Crăciun pentru a permite familiilor să se întâlnească, în pofida avertismentelor unui consilier ştiinţific potrivit căruia reuniunile de Crăciun prezintă riscuri substanţiale.

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a rezumat dilema cu care se confruntă guvernele: ”Avem două dorinţe: să fim alături şi să îi îmbrăţişăm cei pe care îi iubim cel mai mult şi obligaţia de a-i proteja. Pentru că, fără îndoială, cea mai mare aspiraţie a noastră este să putem trăi şi să petrecem mult mai multe Crăciunuri în compania celor dragi. ”

Peste Atlantic, americanii oferă deja o previzualizare a ceea ce ar putea arăta Crăciunul, cu milioane de oameni care sfidează avertismentele de sănătate şi călătoresc înainte de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei de joia viitoare.

Călătoriile de pe aeroporturile din SUA au atins duminică cel mai ridicat nivel după luna martie, în timp ce numărul infecţiilor cu Covid-19 din SUA au atins un record de 168.000 pe zi.