Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit că, în weekend, aproximativ 16.000 de persoane au ajuns în România şi trebuie să intre în carantină. Demnitarul i-a sfătuit pe români să respecte regulile privind carantina.
„Oamenii trebuie să ştie că, aşa cum respectă regulile în ţările din care vin, aceeaşi abordare trebuie să fie şi acasă… Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la MAI… Trebuie să fim serioşi… prin decizia nerespectării măsurii carantinei punem în pericol alte persoane. Este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea, nu cred că suntem inconştienţi ca să raspândim cu bună ştiinţă o boală care poate să fie fatală”, a declarat, duminică, la un post de televiziune, Alexandru Rafila.
Formularul digital de intrare în România (PLF) va fi OBLIGATORIU începând de luni. Documentul poate fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând de duminică astfel încât toți cei care vin în țară să aibă timp să îl acceseze. Potrivit primelor informații, până la ora 18.00, peste 14.000 de persoane au completat formularul.
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre tensiunile de la frontiere unde oamenii aşteaptă ore întregi şi, uneori, îşi varsă nervii pe angajaţii DSP care verifică documentele medicale.
„De la lansarea aplicației https://plf.gov.ro și până la 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă și 14.212 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF). Diferența dintre numărul persoanelor care și-au creat cont în platformă și al celor care au generat formular este reprezentat de cei care au dorit să vadă cum arată aplicația, ce informații sunt solicitate sau care sunt pașii necesari pentru completare”, au anunțat autoritățile.
„Când o să vină un nou val pandemic, o să avem mari probleme dacă nu-i respectăm pe funcţionari. În vestul Europei respectă (n.r. regulile), nu o fac şi când vin acasă”, a precizat Rafila.
Măsura privind intrarea în carantină se aplică şi persoanelor care vin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, chiar dacă ţara respectivă nu se află în zona roşie. Sunt vizate toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.
Lucian Bode: Nu înțeleg de ce vine românul din zona roșie nevaccinat, fără test și se miră că e trimis în carantină
În jur de 16.000 de persoane, adică aproape 10 la sută dintre românii care au intrat în țară în ultimele 24 de ore, nu aveau nici test, nu își făcuseră nici vaccinul anti-COVID-19 și nici nu au putut dovedi că au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, prin urmare au fost carantinați, a anunțat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode. El a avertizat că orice nerespectare a deciziei de carantinare înseamnă infracțiune și dosar penal.
Cozi uriaşe la intrarea în ţară, oamenii aşteaptă şi 12 ore să treacă frontiera. Proteste şi nervi întinşi la maxim pentru cei care vin să-şi petreacă Sărbătorile acasă VIDEO
„Vreau să vă spun că din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România 12.801, aproape 13.000 nu au avut nici test, nici vaccin, nici n-au putut face dovada că au trecut prin boală. În consecință, angajații Direcției de Sănătate Publică au procedat la întocmirea dosarului de carantinare. (…) Sigur, este absolut normal și îl înțeleg sufletește pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu îl înțeleg însă de ce vine știind că nu este vaccinat și vine din zonă roșie, nu are nici testul PCR făcut și vine în frontieră și se miră că este trimis în carantină”, a declarat Lucian Bode, duminică seară, la B1 TV.
Din cele peste 120.000 de persoane care au intrat în România în ultimele 24 de ore, aproape 80.000 au făcut-o prin punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria. Dacă se păstrează ritmul actual, a arătat șeful MAI, numărul românilor care vor fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în țară ar putea trece de 100.000 într-o săptămână.
Întrebat unde sunt carantinate persoanele aflate în această situație, ministrul a precizat că la adresa pe care o declară „în fața organelor statului”, în fața reprezentanților DSP. „Ei sunt luați în evidență la nivelul fiecărui județ. (…) Se procedează la verificarea lor. În momentul în care nu sunt identificați la adresa la care au declarat că vor să stea în carantină sau la adresa instituțională – pentru că dacă nu declară o adresă, li se pune la dispoziție un spațiu și trebuie să meargă acolo în crantină – instituțiile statului cu rol de a controla acest lucru, DSP și Poliția, verifică”, a explicat ministrul.