De Crăciun, Valea Prahovei, Sibiu, Maramureş sau Bucovina se bucură de un clienţi numeroşi, spun specialiştii, care se aşteaptă ca românii să prefere să petreacă Sărbătorile de Iarnă în ţară. „Clar, domină România ca număr de turişti. Şi în primul rând vorbim de pensiunile rurale şi de staţiunile montane. Foarte multe hoteluri au program gen masă festivă. Multe pensiuni au la ora actuală un grad de ocupare pentru Crăciun şi în special Revelion între 50 şi chiar 100%. Sunt turişti care preferă să rezerve un hotel cu orice risc, fără să-şi primească banii înapoi„, a declarat, pentru Mediafax, Traian Băbulescu, expert în turism.
Iar dacă de Crăciun destinaţiile căutate sunt cele din ţara noastră, de Revelion românii vor să plece din ţară, în special în locaţii exotice. „De Revelion, ca şi tendinţă, sunt câteva chartere în ţări exotice. Maldive, Zanzibar, Republica Dominicană – unde nu se cer teste. Se pleacă în ţări exotice pentru că acolo rata infectărilor este foarte mică. E foarte mică şansa să te infectezi. Şi cele tradiţionale, respectiv Charm, Hurghada şi Antalia care sunt tradiţionale”, explică Alin Burcea, CEO Paralela 45.
„Şi în Dubai sunt cereri. În Dubai se poate face un Revelion pornind de la 1.000 de euro până la 5.000 de euro de familie. Sunt cereri pe Istanbul la cele mai bune condiţii. Vorbim de hoteluri de 4-5 stele. Un cuplu nu va plăti mai mult – cu zbor cu tot – mai mult de 1.000 de euro”, adaugă Traian Băbulescu.
Citeşte şi Prognoza de Sărbători. Cum va fi de Crăciun şi Revelion. Vom avea zăpadă?
Preţuri România, sejur sărbători:
Valea Prahovei – 1.000 – 2.000 de euro/cuplu (hotel 4-5 stele)
Staţiuni balneare – 300 – 600 de euro/cuplu
Preţ locaţii externe, sejur sărbători / persoană:
Maldive – 1.700 – 4.000
Zanzibar, Mexic – 3.000 – 5.000 de euro
Dubai – 2.000 – 3.000 de euro
Antalia – 400 – 800 de euro
Experţii spun că turismul a căpătat în pandemie flexibilitate, care vine atât din partea turiştilor, cât şi din partea agenţiilor de turism care îţi pot reprograma vacanţa în caz că nu mai poţi să mergi.
Ziare.com a cautat cateva locuri din Romania unde poti petrece sarbatorile de iarna fara sa te inghesui.
Satul Zmeilor – Dragus (Brasov) este un satul sasesc la poalele Muntilor Fagaras, la 90 de kilometri de Brasov. Satul de aici s-a „civilizat” cu fonduri europene, dar si-a pastrat toate traditiile locului, astfel ca asezarea este ideala pentru petrecerea sarbatorilor de iarna.
Satul are si o partie de schi care a fost inaugurata cu mai bine de 10 ani in urma. Calitatea ei este la nivelul celor din Poiana Brasov, dar la preturi mult mai mici. Si daca esti in cautare de cazare, nu vei fi dezamagit nici de preturi, nici de calitatea serviciilor.
Daca totusi nu esti fanul sporturilor de iarna, Dragus are si multe atractii mai traditionale precum casele vechi din Tara Fagarasului sau chiar biserica satului, veche de aproape 200 de ani. Si pentru ca ai ales un astfel de loc sigur vrei sa te delectezi si cu mancarurile traditionale ale locului, preparate chiar de gazdele tale. Asa ca, pentru un altfel de Craciun sau Revelion, nu trebuie sa te inghesui cu restul celor care aleg destinatiile consacrate.
Polovragi (Gorj) este o asezare intesata cu traditie si istorie, aici fiind unele dintre cele mai vechi urme de istorie legata de tara noastra. Si daca nu vrei neaparat sa te bucuri de istoria daco-romana a locului, atunci poti merge la manastirea Polovragi sau chiar pestera cu acelasi nume. Pensiunile retrase cu mult spatiu iti ofera o cazare linistita, departe de aglomeratia locurilor agitate, astfel incat sarbatorile de iarna pot capata un alt sentiment, mai ales in pandemie.
Pe o raza de cateva zeci de kilometri ai si partii de schi, si obiective turistice traditionale, dar si unele naturale. Toate sunt atat de diversificate incat nu te vei plictisi nici daca vrei.
Richis (Sibiu) – Aici eco-turismul este la el acasa, iar daca ai ajuns in toiul iernii, cu atat mai bine! Ai la dispozitie, pe langa degustari de mancaruri traditionale, si o „cursa” prin vinurile locului. Cazarea este la preturi acceptabile si chiar prietenoase daca esti cu intreaga familie.
De asemenea, daca vrei sa vizitezi, poti merge, in primul rand, la biserica fortificata din localitate, mai ales ca aceasta a adapostit la un moment dat un ordin monahal si vine cu o istorie aparte. Se spune despre calugarii de aici ca au fost alungati de catre sateni in perioada Reformei, iar biserica a revenit comunitatii. Bazilica cu 3 nave si fara turn ridicata in sec. al XIV-lea a fost aparata de un zid de incinta cu doua turnuri de aparare si drum de straja. Satul a fost atestat in 1283, locul fiind unul „mlastinos, neprimitor, cu o fauna salbatica”.
Valea Zalanului (Covasna) este locul in care calci pe urmele Printului Charles. Cele cateva zeci de case care sunt in aceasta zona iti ofera linistea aceea dupa care tanjim fiecare atunci cand dorim sa ne departam de oras si aglomeratia acestuia. Casele batranesti din Valea Zalanului ofera gazduire celor care vor sa se bucure de relaxare. Spre deosebire de restul locurilor prezentate in acest articol, Valea Zalanului este un loc in care vii doar pentru liniste si pace. Vii sa te regasesti si poate, sa pleci ceva mai impacat cu tine. La cativa kilometri departare de Valea Zalanului poti merge in excursie cu familia pentru a vizita ferma de bizoni.