Lucrările de restaurare au început la jumătatea lunii iulie, după ce sarcofagul a fost mutat din Valea Regilor la Marele Muzeul Egiptean.
„Vă prezentăm un obiect istoric unic, nu doar pentru Egipt, ci pentru întreaga lume”, a declarat ministrul pentru Antichităţi Khaled al-Enany, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Marele Muzeu Egiptean, din apropierea Piramidelor din Giza, potrivit Agerpres.
Sarcofagul va fi expus, alături de alte obiecte legate de Tutankhamon, la sfârşitul anului 2020, atunci când acest nou muzeu gigantic va fi deschis publicului. Restaurarea este programată să dureze opt luni.
Sarcofagul din lemn, acoperit cu aur, măsoară 2,23 metri şi este decorat cu un portret al tânărului rege purtând simbolurile faraonice, sceptrul şi biciul, potrivit Ministerului pentru Antichităţi.
Citeşte şi A fost descoperit echivalentul britanic al mormântului lui Tutankhamon VIDEO
În secolul trecut au apărut mai multe fisuri la nivelul straturilor exterioare aurite, în special la cele din zona capacului şi bazei, potrivit Ministerului citat, potrivit Agerpres.
Urcat pe tron în 1333 î.Hr., Tutankhamon este probabil cel mai faimos faraon din istorie datorită descoperirii incredibile a mormântului său intact, în Valea Regilor, în 1922, de către arheologul britanic Howard Carter.
Fiul faraonului Akhenaten, soţul legendarei regine Nefertiti, „copilul faraon” ar fi ajuns la putere la vârsta de nouă ani şi a murit zece ani mai târziu de malarie, boală la care s-a adăugat o afecţiune osoasă.
La începutul lunii iulie, Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, cu o vechime de 3.000 de ani, vândut la Londra pentru circa 5,3 milioane de euro, în ciuda opoziţiei autorităţilor de la Cairo.