Sarea-n bucate! Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Greşeala pe care o fac foarte mulţi români

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Omul modern apelează la mâncarea gata preparată, bogată în calorii. Sarea, zahărul și grăsimile au devenit adevărate amenințări pentru sănătate.
Alina Costache
20 aug. 2022, 07:17
Sarea-n bucate! Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Greşeala pe care o fac foarte mulţi români

Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Sarea și-a câștigat reputația de FACTOR DE RISC în ultimii ani, în loc de NUTRIENT esențial, CONDIMENT, conservant etc. În medie, la nivel global se consumă 10 g de sare pe zi, dublul cantității maxime recomandate de OMS.

Se estimează că o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scădere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale și cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat un îndemn internațional pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, până în anul 2025, cu scopul de a scădea mortalitatea prematură.

Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite
Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci când consumăm sare în exces. Din acest motiv trebuie să ştii dacă sarea este cu adevărat un pericol sau dacă poate aduce beneficii sănătăţii tale.

Câtă sare trebuie să consumăm zilnic?

Ei bine, sarea este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră de zi cu zi. Cantitatea de sare de care are nevoie un om sănătos este de 6 grame pe zi.

Pentru că preparatele cu care ne bucurăm papilele gustative nu ar avea acelaşi gust necondimentate, putem pune mai puțină sare în mâncare și mai multe condimente care nu ne afectează în nici un fel sănătatea (tumernic, ghimbir, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano).

Ce beneficii aduce consumul de sare?

Pe lângă gustul pe care îl oferă preparatelor, sarea aduce câteva beneficii sănătăţii tale, bineînţeles, atunci când este consumată în cantităţi mici.

Are efect alcalinizant

Mai ales în zilele călduroase, când transpirăm mult, este important să consumăm sare. Potasiul din conținutul acesteia ajută la menţinerea unui nivel optim de hidratare a organismului.

Acest mineral, dar și altele de care avem nevoie pentru a ne hidrata le mai putem găsi și în plicurile cu săruri de rehidratare din farmacii.

Reglează nivelul glicemiei

Persoanele care consumă cu moderaţie sare de mare sunt ferite de căderile de glicemie, printr-o mai bună utilizare a glucozei din sânge.

De aceea, sarea de mare este un element esenţial al dietei persoanelor cu diabet, dar şi al dietei celor care au risc de a face boala.

Toate aceste beneficii se exculd însă din lista efectelor consumului de sare atunci când cantitatea este mai mare de 6 grame pe zi. Ba mai mult, consumul excesiv de sare este dăunător pentru sănătatea ta.

Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi în murături ca să nu mai facă floare. Trucuri simple pentru murături perfecte
Acesta este responsabil cu îngroşarea pereţilor vaselor de sânge şi poate duce chiar la fibroza ţesuturilor renale, aportul mare de sare afectând ţesuturile rinichilor.

Atenţie!

Nu uita că majoritatea produselor pe care le cumperi din comerţ conţin anumite cantităţi de sare.

Printre alimentele la care ar trebui să fii mai atent se numără conservele de carne sau legume, carnea afumată si sărată, brânzeturile, murăturile, sosurile, supele instant, chipsurile şi covrigeii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent recomandari privind cantitatea de sodiu si de potasiu pe care ar trebui sa o consume o persoana intr-o zi. Necesitatea acestor recomandari vine din numarul mare de persoane hipertensive, tensiunea arteriala crescuta fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale. Cercetarile OMS au aratat ca majoritatea persoanelor consuma prea putin potasiu si prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandarile sunt atat pentru adulti (considerati in aceste recomandari ca persoane peste 16 ani), cat si pentru copiii peste 2 ani. Concret, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantitati trebuie adaptate la copii in functie de necesarul energetic. OMS ofera liste cu cantitatea de sare si potasiu care exista in alimente, reamintind ca alimentele procesate contin cea mai mare concentratie de sare si ca, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente.

Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate contin, evident, o cantitate mult mai mica de sare si ele ar trebui sa reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mancam zilnic. Pe de alta parte, alimentele bogate in potasiu, care ar trebui incluse in dieta sunt fasolea si mazarea, nucile si alunele, legumele- spanacul, varza, patrunjelul, morcovul si fructele- bananele. In comunicatul de presa al OMS de la sfarsitul lunii ianuarie, se mentioneaza masurile pe care autoritatile trebuie sa le ia pentru reducerea consumului de sodiu si cresterea consumului de potasiu: etichetarea produselor alimentare, educatia consumatorilor, revizuirea ghidurilor nationale de nutritie si negocierea cu producatorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare din alimentele procesate.

Care sunt recomandările OMS:

  1. World Health Organization. Sodium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.
  2. World Health Organization. Potassium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii