Sarea-n bucate! Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Greşeala pe care o fac foarte mulţi români

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Omul modern apelează la mâncarea gata preparată, bogată în calorii. Sarea, zahărul și grăsimile au devenit adevărate amenințări pentru sănătate.
Alina Costache
20 aug. 2022, 07:17
Sarea-n bucate! Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Greşeala pe care o fac foarte mulţi români

Câtă sare trebuie să consumăm pe zi. Sarea și-a câștigat reputația de FACTOR DE RISC în ultimii ani, în loc de NUTRIENT esențial, CONDIMENT, conservant etc. În medie, la nivel global se consumă 10 g de sare pe zi, dublul cantității maxime recomandate de OMS.

Se estimează că o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scădere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale și cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat un îndemn internațional pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, până în anul 2025, cu scopul de a scădea mortalitatea prematură.

Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite
Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci când consumăm sare în exces. Din acest motiv trebuie să ştii dacă sarea este cu adevărat un pericol sau dacă poate aduce beneficii sănătăţii tale.

Câtă sare trebuie să consumăm zilnic?

Ei bine, sarea este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră de zi cu zi. Cantitatea de sare de care are nevoie un om sănătos este de 6 grame pe zi.

Pentru că preparatele cu care ne bucurăm papilele gustative nu ar avea acelaşi gust necondimentate, putem pune mai puțină sare în mâncare și mai multe condimente care nu ne afectează în nici un fel sănătatea (tumernic, ghimbir, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano).

Ce beneficii aduce consumul de sare?

Pe lângă gustul pe care îl oferă preparatelor, sarea aduce câteva beneficii sănătăţii tale, bineînţeles, atunci când este consumată în cantităţi mici.

Are efect alcalinizant

Mai ales în zilele călduroase, când transpirăm mult, este important să consumăm sare. Potasiul din conținutul acesteia ajută la menţinerea unui nivel optim de hidratare a organismului.

Acest mineral, dar și altele de care avem nevoie pentru a ne hidrata le mai putem găsi și în plicurile cu săruri de rehidratare din farmacii.

Reglează nivelul glicemiei

Persoanele care consumă cu moderaţie sare de mare sunt ferite de căderile de glicemie, printr-o mai bună utilizare a glucozei din sânge.

De aceea, sarea de mare este un element esenţial al dietei persoanelor cu diabet, dar şi al dietei celor care au risc de a face boala.

Toate aceste beneficii se exculd însă din lista efectelor consumului de sare atunci când cantitatea este mai mare de 6 grame pe zi. Ba mai mult, consumul excesiv de sare este dăunător pentru sănătatea ta.

Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi în murături ca să nu mai facă floare. Trucuri simple pentru murături perfecte
Acesta este responsabil cu îngroşarea pereţilor vaselor de sânge şi poate duce chiar la fibroza ţesuturilor renale, aportul mare de sare afectând ţesuturile rinichilor.

Atenţie!

Nu uita că majoritatea produselor pe care le cumperi din comerţ conţin anumite cantităţi de sare.

Printre alimentele la care ar trebui să fii mai atent se numără conservele de carne sau legume, carnea afumată si sărată, brânzeturile, murăturile, sosurile, supele instant, chipsurile şi covrigeii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent recomandari privind cantitatea de sodiu si de potasiu pe care ar trebui sa o consume o persoana intr-o zi. Necesitatea acestor recomandari vine din numarul mare de persoane hipertensive, tensiunea arteriala crescuta fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale. Cercetarile OMS au aratat ca majoritatea persoanelor consuma prea putin potasiu si prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandarile sunt atat pentru adulti (considerati in aceste recomandari ca persoane peste 16 ani), cat si pentru copiii peste 2 ani. Concret, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantitati trebuie adaptate la copii in functie de necesarul energetic. OMS ofera liste cu cantitatea de sare si potasiu care exista in alimente, reamintind ca alimentele procesate contin cea mai mare concentratie de sare si ca, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente.

Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate contin, evident, o cantitate mult mai mica de sare si ele ar trebui sa reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mancam zilnic. Pe de alta parte, alimentele bogate in potasiu, care ar trebui incluse in dieta sunt fasolea si mazarea, nucile si alunele, legumele- spanacul, varza, patrunjelul, morcovul si fructele- bananele. In comunicatul de presa al OMS de la sfarsitul lunii ianuarie, se mentioneaza masurile pe care autoritatile trebuie sa le ia pentru reducerea consumului de sodiu si cresterea consumului de potasiu: etichetarea produselor alimentare, educatia consumatorilor, revizuirea ghidurilor nationale de nutritie si negocierea cu producatorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare din alimentele procesate.

Care sunt recomandările OMS:

  1. World Health Organization. Sodium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.
  2. World Health Organization. Potassium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi afectați toți pensionarii! Schimbarea momentului la Guvern
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Maia Sandu condamnă bombardarea unui spital de copii din Kiev de către Rusia
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!