Păstrarea ratingului suveran la nivel maxim a fost una dintre priorităţile sfârşitului de mandat al lui Sarkozy.
Dacă informaţiile disponibile pe surse guvernamentale se vor confirma, Franţa se va decupla de Germania, ţară considerată de preşedintele francez şi de guvern drept un model de supravieţuire.
În timp ce Franţa va fi probabil retrogradată, Standard&Poor’s va menţine ratingul „AAA” al Germaniei, cea mai mare economie europeană, ca şi calificativele Olandei şi Luxemburgului.
Din punct de vedere economic, retrogradarea, în mare parte anticipată, va avea consecinţe pentru Franţa.
Autorităţile de la Paris trebuie să emită în acest an obligaţiuni în valoare de 178 miliarde de euro, iar reducerea ratingului va duce în principiu la dobânzi mai mari.
Din acest motiv, guvernul a încercat vineri să contraatace.
„În prezent, Franţa este o valoare sigură, îşi poate rambursa datoriile, în timp ce noile informaţii referitoare la deficit sunt mai bune decât ne-am aşteptat„, a declarat ministrul Bugetului, Valerie Pecresse.
Retrogradarea este în mare parte anticipată de pieţe, care au primit informaţia cu relativă seninătate.
În plan politic, preşedintele Sarkozy a pregătit terenul în ultimele săptămâni.
„Va fi o dificultate în plus, dar nu insurmontabilă„, a declarat preşedintele francez pe 12 decembrie, când a evocat pentru prima oară posibilitatea ca Franţa să pierdă ratingul triplu A.
Sarkozy, care urmează să îşi oficializeze candidatura pentru un al doilea mandat la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie, nu porneşte ca favorit pentru scrutinul prevăzut pe 22 aprilie, în faţa contracandidatului socialist François Hollande, chiar dacă diferenţa din sondaje este în scădere.
Potrivit unui sondaj efectuat de institutul Ifop în decembrie, 66% dintre francezi consideră că pierderea ratingului maxim „AAA” va avea consecinţe grave.