Sarkozy respinge categoric ideea unui supercomisar european pentru Grecia

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a respins categoric luni seară ideea plasării sub tutelă bugetară a Greciei de către Uniunea Europeană, aşa cum propune un document al Guvernului german care a provocat polemici.
Romania TV
31 ian. 2012, 06:11
Sarkozy respinge categoric ideea unui supercomisar european pentru Grecia

„Nu se poate pune problema ca vreun stat să se afle sub tutelă”, a declarat acesta pentru presă la finalul summitului european. Această măsură nu ar fi „deloc rezonabilă, democratică sau eficace”, a adăugat el.

Liderul statului francez a asigurat că şi cancelarul german Angela Merkel a fost pe aceeaşi poziţie, Plasarea sub tutelă bugetară a Greciei „nu a fost o poziţie apărată de cancelar”, a declarat acesta.

Propunerea controversată dezvăluită în cursul sfârşitului de săptămână vine din partea Ministerului german de Finanţe şi a fost prezentată pentru discuţii în cadrul unui forum a înalţilor funcţionari ai statelor zonei euro.

Această propunere cere ca un comisar european să fie desemnat special pentru a supraveghea politica guvernului grec cu drept de veto asupra deciziilor bugetare dacă acestea nu sunt conforme cu angajamentele ţării în faţa creditorilor. Documentul cere de asemenea ca statul să îşi aloce veniturile „înainte de toate” către plata datoriilor, în special către plata dobânzii împrumuturilor.

Documentul a fost primit cu indignare de Grecia şi alte state europene. Premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker a apreciat că este „inacceptabil”. Cancelarul austriac Werner Faymann a numit-o o propunere „insultătoare”. Numai Ţările de Jos şi Suedia au susţinut propunerea germană.

Sarkozy a declarat, de asemenea, că negocierile ce vizează reducerea datoriei greceşti avansează „în direcţia cea bună”. „Avem speranţe bune” să obţinem un „acord definitiv în câteva zile”, a continuat acesta.

El a precizat că negocierile vizează pe de o parte băncile private creditoare, dar şi „eventual alte instituţii europene”.

De asemenea, preşedintele UE Herman Van Rompuy a anunţat că liderii europeni au cerut ca un acord global pentru salvarea Greciei să fie finalizat „până la sfârşitul săptămânii” şi să includă o reducere a creanţelor băncilor şi un nou program de împrumut.

„Facem apel la miniştrii de Finanţe (ai zonei euro) să ia toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare” acordul cu băncile „şi pentru a adopta” noul program de împrumut de 130 miliarde de euro promis ţării „de acum până la sfârşitul săptămâniii”.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'