Sarmale cu seitan și nuci. Seitanul popular în rândul vegetarienilor și veganilor pentru textura sa asemănătoare cărnii și capacitatea de a absorbi arome. Făcut din gluten, partea proteică a grâului, seitanul este bogat în proteine și are o consistență care îl face ideal pentru preparatele de post.
Citește și: Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Ingredientul de 2 lei care le dă un gust delicios
Spală frunzele de varză murată pentru a îndepărta excesul de sare și, dacă sunt prea acre, lasă-le câteva minute în apă rece, apoi scurge-le bine. Taie cotorul frunzelor pentru a le face mai ușor de rulat.
Într-o tigaie mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa tocată fin. Călește ceapa până devine aurie, apoi adaugă morcovul ras și amestecă bine. După ce s-au înmuiat puțin, adaugă seitanul mărunțit și lasă-l să se rumenească ușor. Seitanul va absorbi aromele legumelor și va căpăta o textură mai consistentă.
Pune în compoziție nucile mărunțite și amestecă pentru a le încorpora bine. Adaugă mărarul, cimbrul, piperul și orezul. Amestecă din nou și lasă totul la foc mic câteva minute. Dacă orezul absoarbe prea mult lichid, poți adăuga puțină apă.
Adaugă pasta de tomate în compoziția de orez, seitan și nuci, amestecând bine. Acest ingredient va da un gust plin sărmăluțelor și le va conferi o culoare frumoasă.
Ia fiecare frunză de varză, pune o lingură din compoziția pregătită și rulează strâns, împăturind marginile pentru a nu se desface. Așază-le într-o cratiță, într-un strat uniform, una lângă alta. Apoi, toarnă apă în cratiță până aproape de nivelul sărmăluțelor. Adaugă frunze de dafin pentru un plus de aromă și acoperă cratița cu un capac, scrie Click.ro.
Lasă sărmăluțele să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ 1 oră și jumătate, sau până când orezul și varza sunt complet fierte și moi. După ce sunt gata, mai lasă-le puțin. Pot fi servite simple, cu mămăligă, sau cu pâine caldă. Poftă bună!