Sarmalele sunt vedetele sezonului rece. Și pentru că în această perioadă se mănâncă mâncare de post vă prezentăm o rețetă de sarmale de post.
Citește și: Chec de post dulce și pufos. Ingredientul minune care ține loc de lapte și ouă
De ce ingrediente ai nevoie pentru sarmale de post
Sarmalele de post sunt un preparat clasic din bucătăria românească, un preparat gătit de gospodine în preajma Crăciunului sau pentru alte sărbători tradiționale. Pentru cei care țin post până la masa de Crăciun, gospodinele pregătesc sarmale de post.
Întreaga rețetă este construită pe principiul înlocuirii cărnii cu legume și orez, dar cu aceleași arome îmbietoare care fac sarmalele atât de speciale. Însă, pentru a obține niște sarmale de post deosebit de gustoase, trebuie să te asiguri că alegi ingredientele potrivite și chiar un truc la care bunicile apelau adesea, scrie Fanatik. Este vorba despre nucă. Atunci când este pusă în compoziția pentru sarmalele de post, nuca absoarbe aromele, dând preparatului o savoare mai profundă și mai bogată.
Pentru sarmale de post vei avea nevoie de o varză murată mare, o cană de nuci măcinate sau tocate grosier, o cană de orez, o ceapă mare tocată fin și 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui, pastă de tomate. Se mai poate adăuga un morcov ras, o linguriță de boia dulce, o linguriță de cimbru uscat 2 foi de dafin. Se adaugă sare și piper după gust. Pentru un plus de aromă, nu ezita să adaugi puțin mărar.
Citește și: Musaca de cartofi, rețetă de post. Ingredientul-cheie care îi conferă preparatului un gust desăvârșit
Cum faci sarmale de post
Se curăță ceapa, se toacă fin și se călește în puțin ulei până se înmoaie și capătă o nuanță aurie. Se adaugă morcovul ras și lasă-le pe foc încă 3-4 minute. Se adaugă apoi orezul, apoi boia, cimbru, sare și piper. Încorporează nucile măcinate și pasta de tomate, amestecând constant. Toarnă aproximativ 100 ml de apă și lasă amestecul să fiarbă la foc mic până când orezul începe să se umfle, dar să nu fie gătit integral.
Lasă apoi toată compoziția la răcit. După ce s-a răcit, înfășoară cate o lingură de compoziție în foie de varză murată.
Asigură-te că închizi bine capetele pentru a preveni desfășurarea lor în timpul gătitului. Pune sarmalele în straturi, într-o oală mare, cu câte o frunză de dafin între ele. Acoperă-le cu apă, în care este bine să mai pui un praf de sare și pune-le la fiert la foc mic, 2-3 ore.