Agenția Spațială Europeană a surpins un „șarpe solar”, numit așa din cauza mișcărilor pe care le are. Evenimentul a putut fi observat în ziua de cinci septembrie și reprezintă „un tub de plasmă rece suspendat pe câmpuri magnetice în plasma înconjurătoare mai fierbinte a atmosferei solare”, conform ESA.
Plasma, atinge o temperatură foarte ridicată atunci când atinge gazul, încât atomii săi încep să piardă particule, este încărcată electric și sensibilă la câmpuri magnetice.
Gazul din atmosfera solară este plasmă, pentru că temperatura atinge peste un milion de grade Celsius.
Citește și: Imagini spectaculoase! NASA a lansat mega-rachetă Artemis 1 către Lună
Videoclipul publicat de ESA cu acest „șarpe solar” este construit dintr-un timpe-lapse de imagini ale Soarelui de la Extreme Ultraviolet Imager de la bordul Solar Orbiter, în timp ce se apropia de soare pentru o „trece scurtă” pe 12 octombrie.
Dr. David Long, de la Mullard Space Science Laboratory din Marea Britanie, spune că plasma curge dintr-o parte în alta, dar câmpul magnetic este răsucit.
„Obțineți această schimbare de direcție pentru că privim în jos la o structură răsucită”.
Plasma a avut nevoie de trei ore pentru a parcurge distanța depe suprafața Soarelui, ceea ce înseamnă că s-a deplasat cu 170 de km/sec.
Solar Orbiter este o misiune de colaborare între ESA și NASA, lansată în februarie 2020, potrivit antena3.ro.
Citește și: Când va avea loc Apocalipsa. Predicția Babei Vanga