Şase clădiri istorice din Timişoara vor fi reabilitate printr-un acord cu Germania de 5 mil. euro

Şase clădiri istorice din Timişoara, proprietate privată, printre care se află şi sediul în care funcţionează PNL, vor fi reabilitate în cadrul unui acord dintre guvernele României şi Germaniei.
Iulian Tudor
13 iun. 2013, 13:08
Şase clădiri istorice din Timişoara vor fi reabilitate printr-un acord cu Germania de 5 mil. euro

Viceprimarul municipiului Timişoara, Dan Diaconu, a declarat, joi, că şase clădiri istorice din municipiu, proprietate privată, vor fi reabilitate, în cadrul unui program derulat cu sprijin financiar din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, scrie Mediafax.

Am avut o şedinţă a comitetului director din care fac parte atât reprezentanţii Primăriei Timişoara, cât şi cei ai KfW şi consultanţi tehnici. Primăria Timişoara a semnat şase acorduri de cooperare preliminară cu asociaţiile de proprietari, pentru că este foarte important să reabilităm clădirile istorice din Timişoara. Programul se adresează în principal asociaţiilor de proprietari care au apartamente în zona istorică a Timişoarei. Acordurile preliminare înseamnă intrarea în program a respectivelor asociaţii de proprietari, urmând o perioadă de verificare tehnică şi de evaluare a clădirilor, de către experţi”, a declarat viceprimarul.

Printre cele şase imobile, vechi de aproximativ o sută de ani, se numără şi cel de pe strada Gheorghe Lazăr, nr.1, în care se află sediul PNL Timiş. Viceprimarul Dan Diaconu a spus că respectiva construcţie apare pe listă deoarece în acest caz există deja un proiect tehnic pentru reabilitare.

„Este o casă extrem de valoroasă architectonic în care funcţionează, la parter, şi sediul PNL Timiş, însă este pe această primă listă pentru că imobilul de pe Gheorghe Lazăr nr. 1 are un proiect tehnic de reabilitare, care a fost realizat pe banii tuturor proprietarilor, inclusiv ai PNL (…). Este un proiect realizat de acum doi ani, practic modificările la acel proiect vor fi minore, ca atare este o clădire avansată din punct de vedere al părţii de documentaţie”, a spus viceprimarul.

În cele şase imobile istorice sunt în total 186 de proprietari.

Primăria Timişoara a stabilit o listă de 150 de clădiri prioritare din cele trei zone ale municipiului care necesită lucrări de reabilitare.

Timişoara beneficiază, printr-un acord încheiat în anul 2008 între Guvernele României şi Germaniei, de un împrumut de cinci milioane de euro – pentru reabilitarea clădirilor istorice -, având o scadenţă de 30 de ani, cu zece ani perioadă de graţie şi doi la sută dobândă, din care nu trebuie să ramburseze două milioane de euro.

Cu aceşti bani vor fi reabilitate atât clădiri deţinute de persoane private, cât şi imobile considerate a fi de utilitate publică.

Este vorba de programul de sprijin financiar din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, „Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timişoarei”, respectiv din cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric.

Citeşte şi PALMIERII primarului din Timişoara, subiect de joc pe Internet: Edilul se fereşte de nucile de COCOS

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, diferențele între diabetul de tip 1 și cel de tip 2. Când trebuie să mergi la medic
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4 zile libere în august 2024
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Noi imagini și mărturii despre prăbușirea dronelor rusești lângă Plauru
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!