Toate aceste femei erau însoţite de copii de vârste mici în timpul verdictului. Ele s-au predat forţelor peshmerga (combatanţii kurzi) din Kurdistanul irakian, după ce au fugit din Tal Afar, unul din ultimele bastioane ale organizaţiei extremiste cucerit de către forţele irakiene în nord, a explicat sursa.
Ele au indicat că au ajuns pe teritoriului autoproclamatului ”califat” în zone din Siria şi Irak pentru a-şi urma soţii veniţi să lupte în rândurile SI. Gruparea jihadistă cucerise în 2014 aproape o treime din Irak în cursul unei ofensive-fulger.
Mai multe femei străine, acuzate de legături cu SI, au fost recent judecate în Irak.
Legea antiteroristă irakiană permite inculparea persoanelor care nu sunt implicate în acţiuni violente, dar sunt suspectate că au ajutat gruparea jihadistă, şi prevede pedeapsa capitală pentru apartenenţă la organizaţia extremistă, chiar şi pentru non-combatanţi.
Numărul persoanelor aflate în detenţie în Irak pentru o presupusă apartenenţă la SI se ridică la 20.000, potrivit cercetătorilor.
Autorităţile irakiene n-au indicat niciodată în mod oficial numărul jihadiştilor făcuţi prizonieri în timpul contraofensivei forţelor proguvernamentale, care au reuşit să alunge Statul Islamic din toate centrele urbane ale Irakului în 2017.
Autorităţile regiunii autonome kurde spun că ţin închişi circa 4.000 de jihadişti ai SI, inclusiv străini.
Alţii au reuşit să se strecoare printre persoanele strămutate sau să rămână pe loc, revenind la ”viaţa civilă”.