Şase întrebări despre COLESTEROL

Compus de care corpul are nevoie în anumite limite, colesterolul devine o problemă în momentul în care nivelul în sânge al acestei grăsimi este prea mare.
Iulian Tudor
24 mart. 2016, 10:28
Şase întrebări despre COLESTEROL

1) Ce este?

Colesterolul este o substanță grasă necesară pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, este implicat în formarea membranelor celulare, în producerea unor hormoni, în asigurarea energiei necesare corpului și în fabricarea unor substanțe precum vitamina D. De asemenea, colesterolul este un constituent al bilei, având rol important în digestia și absorbția grăsimilor din tubul digestiv.

2) De unde provine?

Ficatul produce cea mai mare parte (70%) a colesterolului de care organismul are nevoie, din grăsimile consumate, restul (30%) provinind direct din hrană.

3) Ce sunt colesterolul „bun” și cel „rău”?

Pentru că este insolubil în apă, colesterolul este transportat în corp de lipoproteine, adică un complex format din lipide și proteine hidrosolubile.
Colesterolul LDL (low density lipoprotein – lipoproteina cu densitate joasă). Numit și „rău”, are misiunea de a transporta cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicațiile cardiovasculare aferente.
Colesterolul HDL (high density lipoprotein – lipoproteina cu densitate înaltă). Mai este numit și „bun”, pentru că aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol „periază” arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom, lucru pentru care își merită pe deplin numele de „bun”.

4) Cât de des este bine să ne măsurăm colesterolul?

Nivelul colesterolului se depistează cu ajutorul unui test obișnuit de sânge. Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă și colesterolul. Cu 12 ore înainte de efectuarea testării, nu se iau medicamente, nu se mănâncă și nu se consumă alte lichide în afară de apă.
Dozarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul persoanelor supraponderale, sedentare și la cele care consumă multe grăsimi de origine animală. De asemenea, este indicată la cei cu hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare.

5) De ce crește colesterolul „rău”?

Persoanele care au în familie cazuri de hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) au un risc mai mare de a moșteni genetic această problemă de sănătate. Alte cauze sunt: alimentația bogată în grăsimi animale, stresul, lipsa activității fizice, obezitatea și fumatul.

Vârsta – peste 45 de ani la bărbați și peste 55 în cazul femeilor – este considerată un factor de risc pentru creșterea colesterolului „rău”.

La femei, scăderea hormonului estrogen este însoțită de modificări metabolice care duc la creșterea nivelului colesterolului LDL și la scăderea celui HDL. Hipercolesterolemia se asociază și cu unele boli precum diabetul, hipotiroidismul, nefroza și cu administrarea unor medicamente (cum sunt diureticele).

6) Care sunt valorile normale și cele anormale?

Valoare OPTIMĂ, risc scăzut Valoare LA LIMITĂ, risc moderat Risc cardiovascular crescut
Colesterolul TOTALColesterolul LDL („rău”)Colesterolul HLD („bun”) ˃60 mg/dl 40-59 mg/dl

Află care sunt alimentele care scad colesterolul AICI

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să afli dacă tu sau rudele tale aveți acțiuni fără să știți de ele. Ai putea lua dividende de pe urma Cuponiadei din anii 90
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI