Şase întrebări despre COLESTEROL

Compus de care corpul are nevoie în anumite limite, colesterolul devine o problemă în momentul în care nivelul în sânge al acestei grăsimi este prea mare.
Iulian Tudor
24 mart. 2016, 10:28
Şase întrebări despre COLESTEROL

1) Ce este?

Colesterolul este o substanță grasă necesară pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, este implicat în formarea membranelor celulare, în producerea unor hormoni, în asigurarea energiei necesare corpului și în fabricarea unor substanțe precum vitamina D. De asemenea, colesterolul este un constituent al bilei, având rol important în digestia și absorbția grăsimilor din tubul digestiv.

2) De unde provine?

Ficatul produce cea mai mare parte (70%) a colesterolului de care organismul are nevoie, din grăsimile consumate, restul (30%) provinind direct din hrană.

3) Ce sunt colesterolul „bun” și cel „rău”?

Pentru că este insolubil în apă, colesterolul este transportat în corp de lipoproteine, adică un complex format din lipide și proteine hidrosolubile.
Colesterolul LDL (low density lipoprotein – lipoproteina cu densitate joasă). Numit și „rău”, are misiunea de a transporta cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicațiile cardiovasculare aferente.
Colesterolul HDL (high density lipoprotein – lipoproteina cu densitate înaltă). Mai este numit și „bun”, pentru că aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol „periază” arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom, lucru pentru care își merită pe deplin numele de „bun”.

4) Cât de des este bine să ne măsurăm colesterolul?

Nivelul colesterolului se depistează cu ajutorul unui test obișnuit de sânge. Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă și colesterolul. Cu 12 ore înainte de efectuarea testării, nu se iau medicamente, nu se mănâncă și nu se consumă alte lichide în afară de apă.
Dozarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul persoanelor supraponderale, sedentare și la cele care consumă multe grăsimi de origine animală. De asemenea, este indicată la cei cu hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare.

5) De ce crește colesterolul „rău”?

Persoanele care au în familie cazuri de hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) au un risc mai mare de a moșteni genetic această problemă de sănătate. Alte cauze sunt: alimentația bogată în grăsimi animale, stresul, lipsa activității fizice, obezitatea și fumatul.

Vârsta – peste 45 de ani la bărbați și peste 55 în cazul femeilor – este considerată un factor de risc pentru creșterea colesterolului „rău”.

La femei, scăderea hormonului estrogen este însoțită de modificări metabolice care duc la creșterea nivelului colesterolului LDL și la scăderea celui HDL. Hipercolesterolemia se asociază și cu unele boli precum diabetul, hipotiroidismul, nefroza și cu administrarea unor medicamente (cum sunt diureticele).

6) Care sunt valorile normale și cele anormale?

Valoare OPTIMĂ, risc scăzut Valoare LA LIMITĂ, risc moderat Risc cardiovascular crescut
Colesterolul TOTALColesterolul LDL („rău”)Colesterolul HLD („bun”) ˃60 mg/dl 40-59 mg/dl

Află care sunt alimentele care scad colesterolul AICI

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?