Localităţile Biertan (județul Sibiu), Ciocănești (județul Suceava), Costești (județul Vâlcea), Eibenthal (judetul Mehedinți), Rășinari (județul Sibiu) și Râu Sadului (județul Sibiu) s-au înscris în competiția „Best Tourism Villages”, o inițiativă a Organizației Mondiale a Turismului (OMT).
„România se poziționează foarte bine la nivel internațional, din punct de vedere al turismului rural, respectiv al agroturismului! Tradițiile noastre, meșteșugurile populare, precum și diferitele obiceiuri gastronomice și de trai sunt elemente definitorii pentru o experiență de vacanță cu adevărat autentică. Prin urmare, am încredere că localitățile înscrise în cadrul competiției Best Tourism Villages, organizată de către Organiziația Mondială a Turismului, se vor bucura de succes!”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, citat de newsbucovina.ro.
Localităţile care vor fi desemnate Best Tourism Villages vor deveni membre ale unei rețele care faciliteaza schimbul de informații, experiențe și de bune practici.
Comuna Biertan
Comuna Biertan face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal. Este așezată la sud de Târnava Mare, de-a lungul unui lanț de dealuri. Prima atestare documentară a Biertan-ului a avut loc în 1283.
Cetatea Bertan a fost construită între anii 1492-1515 în stilul gotic și reprezintă o atracție turistică deosebită în zona transilvaniei.
Comuna Ciocăneşti
Casele frumos pictate asemenea ouălor încondeiate de Paște te vor încânta cu siguranţă dacă ajungi vara aceasta în comuna Cionăneşti, din judeţul Suceava.
Comuna Costeşti
Pe teritoriul comunei Costești se află o serie de monumente istorice de o importanță deosebită privind cultura și civilizația românească: Mănăstirea Bistrița izvor de înțelepciune (1494), Mănăstirea Arnota (1634, schitul Păpușa (secolul XVI), biserica din Peșteră (1633), biserica „Sfinții Îngeri” (secolul XVII), biserica Peri (1689), biserica Ciorobești (1750), biserica Grușetu (1801), biserica Grămești (1664), biserica „44 de izvoare” (1701).
De asemenea, te va încânta măestria oamenilor locului, a cioplitorilor în piatră oglindită de Crucea de piatră la mormântul învățătorului Dumitru Tănăsescu (1755) și Podul reginei Maria și cele două cruci săpate în stâncă (1914 – 1920).
Comuna Eibenthal
Eibenthal este un sat în comuna Dubova din județul Mehedinți, în extremitatea sudică a județului, în Munții Banatului. Satul a fost înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar.