Potrivit unui comunicat remis, vineri, de Tribunalul Alba, magistraţii au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a şase dintre persoanele cercetate în cazul decontărilor false de bilete de transport, cu un prejudiciu de peste 2,2 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Conform sursei citate, cele şase persoane, printre care se află şi patronii a două firme de transport din Baia de Arieş şi Câmpeni (judeţul Alba), sunt cercetate pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată sau complicitate la aceste infracţiuni.
Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, ce va fi judecat de către Curtea de Apel Alba Iulia.
Poliţişti din cadrul IPJ Alba, sprijiniţi de către poliţişti din cadrul inspectoratelor din Hunedoara şi Bihor, precum şi de poliţişti ai Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au făcut simultan, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii la domiciliile unor persoane din Alba, Bihor şi Hunedoara şi la sediile a două societăţi comerciale din judeţul Alba, care au ca principal obiect de activitate transportul public de persoane.
În total, au fost ridicate pentru audieri 18 persoane, dintre care zece au primit interdicţia de a părăsi ţara, şase au fost arestate preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Alba, iar două persoane sunt cercetate fără să le fie dispusă nicio măsură.
Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto, să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar dacă persoanele beneficiare ale acestora, nu au efectuat deplasări.
Pentru realizarea scopului, şoferii şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care în schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare.
Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier din judeţele Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliile şi firmele persoanelor învinuite au fost găsite importante sume de bani, respectiv 121.395 de euro, 243.517 de lei şi 2.300 dolari americani, dar şi 14.080 tichete valabile, două liste cu numele unor persoane cu handicap, un laptop, un calculator şi mai multe documente contabile.
La sediul uneia dintre firme au fost găsite 3.000 de bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap neprocesate (care nu au fost depuse pentru decontare) şi 10.000 de bilete pentru pensionari şi persoane cu handicap procesate pe borderouri, în perioada aprilie – august 2013, dar nedecontate.
Potrivit anchetatorilor, în acest caz sunt vizate 22 de persoane, printre care şi patronii celor două firme de transport din Câmpeni şi Baia de Arieş, iar prejudiciul cauzat prin aceste activităţi infracţionale este estimat la 2.216.375 de euro (9.862.873 lei).
Suspecţii sunt învinuiţi de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.