Şase şcoli şi licee, incluse în programul pilot din proiectul „România educată” în anul şcolar 2021 – 2022. Ce modificări presupune

Ministerul Educației a anunţat joi că a fost aprobată funcționarea, începând cu anul școlar 2021-2022, a șase școli-pilot, potrivit principiilor de reformă a sistemului de învățământ incluse în proiectul „România Educată”. În cele şase unităţi şcolare se va preda-învăţa în sistem 'blended learning', cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online, la intervale periodice. De asemenea, în aceste unităţi de învăţământ se vor utiliza modele noi de evaluare "narativă", în locul celei bazate pe calificative, care "să reducă presiunea" evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar.
Alina Andrei
02 sept. 2021, 16:22
Şase şcoli şi licee, incluse în programul pilot din proiectul

Şase unităţi de învăţământ au fost incluse în programul pilot din proiectul „România educată” în anul şcolar 2021 – 2022. Au fost înscrise în programul de școli-pilot Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din municipiul Baia Mare, Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași, Școala Gimnazială Ion Neculce din municipiul Iași, Școala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu şi Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Rm. Sărat, județul Buzău.

Citeşte şi: Noul an şcolar, scenariile stabilite CNSU pentru desfăşurarea cursurilor din 13 septembrie DOCUMENT

„Ne dorim o învățare pe arii de competențe și nu pe discipline. Este un proiect care va genera rezultate bune. În sistemul de educație avem o mare problemă. Este o evaluare care, la nivel pilot, va incerca să înlocuiască evaluarea bazată pe calificative, îndeosebi în învățământul primar. Modelele care se vor dovedi a fi de succes vor fi preluate la scară națională. Așteptată rezultatele, sperăm în rezultate bune.

Acest pilot va dura mai mulți ani, însă primele rezultate sperăm să fie după un an. Se facilitează dreptul elevului de a-și alege anumite discipline. În măsura în care rezultatele vor fi cele la care sperăm, e posibilăm să extindem la mai multe clase”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după mai multe discuţii la Guvern cu premierul Florin Cîţu şi alţi oficiali pe tema începerii şcolii.

Citeşte şi: Avertismentul lui Octavian Jurma: „Şcoli închise în jumătate de ţară în două săptămâni”

Ce modificări aduce programul România Educată

„Componenta cea mai importantă pe care o avem în vedere în cadrul pilotărilor este transformarea curriculară, adică modele curriculare și planuri cadru care să fie adaptate de către școli în funcție de nevoile comunității și de resursele umane și materiale existente, care să permită proiectarea pe arii de învățare, nu pe discipline, și să se concentreze în mod real pe dezvoltarea unor competențe relevante, dar cu respectarea strictă a obiectivelor curriculare specifice fiecărui ciclu și a competențelor din profilurile de formare ale absolventului.

Se vor pilota modele de predare-învățare în sistem blended learning, cu predare alternativă cu prezență fizică și online, la intervale periodice, și modele noi de evaluare narativă, în locul celei bazate pe calificative, care să reducă presiunea evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar.

De asemenea, se va pilota înlocuirea tezelor semestriale cu un portofoliu semestrial al elevului, construit pe baza unor criterii clare de evaluare prezentate fiecărui elev la începutul semestrului, acțiune prin care se urmărește evaluarea reală a progresului pe durata unui semestru, pornind de la competențe evaluate inițial și la final.

La nivel liceal, se va pilota reorganizarea materiei din trunchiul comun la clasa a XII-a astfel încât, în semestrul al doilea, să permită elevilor să se concentreze pe materiile care sunt de interes pentru examenele de bacalaureat și de admitere la facultate, facilitând astfel dreptul elevului de a alege anumite discipline, drept ce poate fi extins ulterior la nivelul întregului ciclu liceal”, a explicat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

„Toate inițiativele de pilotare aprobate au venit din partea unor unități de învățământ preuniversitar de stat și particular, care știu cel mai bine care sunt necesitățile și modalitățile prin care să ofere cele mai bune servicii educaționale comunităților lor. Au fost trimise inițial 20 de astfel de propuneri, din care cinci nu au finalizat procedura de depunere a documentației, iar din cele rămase unele au propus măsuri care nu necesitau derogări de la reglementările în vigoare sau nu aveau în vedere aspecte care să vizeze modernizarea educației în România.

Prin acest pas, se marchează începutul unei reforme profunde în domeniul educației din țara
noastră. Pilotarea va fi monitorizată continuu de către Direcția Generală România Educată,
iar modelele care se dovedesc de succes vor fi propuse spre scalare la nivel național, după
eventuale adaptări suplimentare. De asemenea, programul de pilotare va continua și în anii
următori, pentru a permite o evoluție continuă a sistemului de învățământ, care să reflecte
evoluția rapidă a societății în care trăim”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

 

 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și obiceiuri în prima zi din an
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Playtech.ro
Secretul pentru cel mai bun macrou prăjit. Ce să presari peste el la final pentru un gust mult mai bun
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Românii nu mai pot arunca aceste obiecte. Se dau amenzi uriașe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
Ce se va întâmpla cu cutiile negre ale aeronavei prăbușite în Kazahstan. Autoritățile au făcut anunțul oficial!
Cancan.ro
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine stă în spatele lui Călin Georgescu. A vrut chiar el să fie președinte: V-am studiat 10 ani
StirileBZI
Farmaciile cu program non stop de Revelion. Unde veți găsi deschis
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Mario Balotelli și mesajul puternic înainte de anul nou: o referință la incendiul din 2011
MediaFlux
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)