În cursul zilei de miercuri, cele şase feline au fost eliberate din cuștile de transport în țarcurile de adaptare destinate noilor sosiți la LIONSROCK. Animalele au suportat cu bine zborul de la Frankfurt la Johannesburg, iar acum explorează curioase noua lor casă – un habitat lipsit de gratii, cu iarbă, soare și cer albastru.
Toți cei șase tigri s-au născut în diverse circuri din Germania, fiind achiziționați de pui de către Zirkus Starlight, unde au fost exploatați în arenă. O dată ajunși la maturitate, tigrii au fost împărțiți în două grupuri, de câte 2, respectiv 4, fiind transportați în containere de 25 de metri pătrați și avand acces ocazional la bazin cu apă. Când circul staționa într-un oraș, animalele ieșeau cu rândul într-un țarc exterior.
„Condițiile erau total nepotrivite pentru aceste animale și nu întruneau standarde minime”, explică expertul în fauna sălbatică Thomas Pietsch, de la Vier Pfoten, care a însoțit transportul. Tigrii ținuți în captivitate au nevoie de țarcuri imense, structurate, cu suficient spațiu unde să se retragă și să se ascundă de restul animalelor dinăuntru. Mai mult, tirgrii au nevoie de bazine de apă suficient de mari, precum și de platforme sau trunchiuri pentru cățărat și ascuțit ghearele. Circurile ambulante nu pot oferi aceste condiții, deoarece își schimbă locul mereu, iar containerele de transport și cuștile sunt extrem de strâmte.
După luni de negocieri, experții Vier Pfoten în fauna sălbatică și autoritatea veterinară localp au reușit să convingă circul ambulant să predea tigrii în îmgrijirea Vier Pfoten. „Suntem foarte bucuroși de decizia luată de responsabilii circului și recomandăm și altora să urmeze acest exemplu”, a declarat Thomas Pietsch. Un singur regret a rămas totuși, deoarece Zirkus Starlight a decis să păstreze un tigru de doi ani – Zaila. „Tigroaica a fost crescută cu biberonul și încă mai este folosită în arenă. Din nefericire nu i-am putut convinge să o lase să plece. Sperăm totuși să se răzgândească și să o elibereze și pe Zaila pe viitor”.
Circa 200 de feline mari, dintre care 100 de tigri, duc o tristă existență în circurile din Germania. Exploatarea animalelor sălbatice în circuri a devenit ținta criticilor în întreaga Europă. Animale non-domestice precum elefanții, girafele și felinele mari sunt ținute în condiții nepotrivite pentru specia lor. Astfel de transferuri realizate cu succes arată că există soluții pentru ca aceste animale să fie relocate și să-și trăiască restul vieții în condiții decente. „Vedem acest transfer ca pe o oportunitate ca noul guvern german să interzică folosirea animalelor sălbatice în circuri”, a mai spus Thomas Pietsch. În câteva săptămâni, cei 6 tigrii vor fi mutați din țarcurile de adaptare în țarcurile permanente, mult mai mari.
Noii sosiți ridică numărul total al felinelor mari de la LIONSROCK la 96, dintre care 82 de lei și 14 tigri. Alături de aceștia, pe vastul teritoriu de 1.250 de hectare de lângă orașul Betlehem mai trăiesc zebre, antilope gnu și cai.