Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care familia Colţeu a pierdut terenurile satului Nadăş din Arad, este definitivă şi vine după 11 ani de procese între familia Colţeu şi localnici.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţei şi Justiţie au respins contestaţiile formulate în dosar, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat, în 21 decembrie 2016, mai multe documente din procesul de moştenire a celor circa 8.800 de hectare de terenuri agricole şi păduri.
Citeşte şi Regia Naţională a Pădurilor are 2.800 de dosare de retrocedare în instanţă, cu 533.000 de hectare
Printre acestea se numără şi certificatul de moştenitor care a stat la baza dobândirii terenurilor.
Localnicii din Nadăş au susţinut mereu că familia Colţeu a obţinut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moştenire.
Oamenii spun că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea, Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939, când ar fi existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş.
În plângere, sătenii reclamau şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.
De asemenea, sătenii reclamau modul în care s-au făcut executări silite „care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor”.
Localnicii au sperat tot timpul că sentinţa prin care au pierdut terenurile în anul 2006 va fi anulată.
În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ, pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.
Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.
Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad, care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.
Citeşte şi Casa Regală a pierdut procesul cu Ministerul Mediului
Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu.
Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.
În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, declara că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.