Satul blestemat de vrăjitoare. Numai Papa ar putea să dezlege vraja

Un sat din Spania a fost evacuat în întregime. Peste mica aşezare a căzut, cu secole în urmă, un blestem atât de puternic, încât numai un Suveran Pontif ar mai putea să îl alunge. Până acum, niciunul dintre Papi nu a făcut acest lucru.
Romania TV
07 mai 2016, 09:06
Satul blestemat de vrăjitoare. Numai Papa ar putea să dezlege vraja

Un jurnalist englez a fost curios să afle misterul sătucului Transmoz din lanţul muntos Moncaio, din Aragon. Jurnalistul s-a întâlnit cu vrăjitoarea Lola Ruiz Diaz şi a stat de vorbă cu ea pentru a afla adevărul despre blestemul care a lăsat satul pustiu.

Vrăjitoarea Lola are în custodie castelul Transmoz care datează din secolul al XII-lea. Castelul se află în vîrful unui munte din Moncaio. Lola i-a dezvăluit întreaga poveste despre misteriosul sat blestemat.

Ea nu este genul de vrăjitoare clasică, şi nici a uneia din poveşti, ci este o vrăjitoare modernă.  Ca „accesorii” pentru meseria sa nu se regăsesc lumânări negre, glob de cristal sau cărţi de Tarot, ci un laptop pe care îl poartă cu ea pe oriunde merge. Ţine pasul cu moda şi numai cerceii pe care îi poartă şi care reprezintă două bufniţe, precum şi o amuletă pe care o are la gât- amintesc de  imaginea unei vrăjitoare clasice.

„Povestea vrăjitoriei din Transmoz a început în acest castel. În secolul al XIII-lea, locuitorii castelului îşi dedicau timpul falsificării monedelor. Ca să acopere această îndeletnicire, au răspîndit zvonul că vrăjitori şi vrăjitoare preparau noaptea poţiuni magice. Aşa a ajuns Transmozul să fie asociat pe vecie cu vrăjitoria”, explică Ruiz.

În vremea aceea, Trasmozul era comunitate puternică şi înfloritoare. Avea mine de fier şi de argint, precum şi rezerve substanţiale de lemn şi apă. Avea şi terenuri proprii, care nu aparţineau dominionului Bisericii Catolice, iar printr-un decret regal, nu trebuia să plătească taxe sau impozite Mânăstirii Veruela, fapt ce a nemulţumit Biserica.

După ce s-a dus vestea că Transmozul a devenit un „rai al vrăjitoriei”, abatele de Veruela a profitat de ocazie şi i-a cerut arhiepiscopului de Tarazona să excomunice întregul sat, aceasta însemnînd că locuitorii nu mai aveau voie să meargă la Biserica Catolică.

Dar prospera comunitate din Trasmoz, care era formată, în vremea aceea, din evrei, creştini şi arabi, a refuzat să se conformeze. Au urmat dispute cu Veruela, iar în final, mânăstirea a modificat cursul apei satului în loc să plătească pentu aceasta.

Lordul de Trasmoz a fost nemulţumit de această atitudine a sătenilor şi întors armele împotriva acestora şi a mânăstirii. A intervenit atunci regele Ferdinanad  al II-lea, care a decis că acţiunile Trasmozului erau justificate.

Biserica Catolică nu a putut uita înfrîngerea suferită şi, cu permisiunea Papei Julius al II-lea, a blestemat satul în 1511, cântând Psalmul 108 din Psaltire – cea mai puternică unealtă a Bisericii Catolice pentru a pune blestem. De atunci, de când satul a fost blestemat de Papă, blestemul nu a mai fost dezlegat şi se spune că numai un Suveran Pontif ar putea să îl dezlege. Nici pînă în ziua de azi, blestemul nu a fost rupt de vreun Papă, iar satul rămâne blestemat.

Anii care au urmat după aruncarea blestemului nu au fost uşori pentru locuitorii micii localităţi spaniole. Castelul din Transmoz a ars din temelii, în 1520 şi a rămas în ruină. După ce evreii au fost expulzaţi din Spania, în secolul al XV-lea, populaţia acestei aşezări a scăzut  de la 10.000 de locuitori la numai 62, dintre care numai o jumătate a locuit aici permanent. 

Actuala aşezare, care a fost declarată oraş, nu are magazine, nici şcoli, ci numai un bar. Multe dintre case sunt părăginite, iar străzile sunt aproape goale. Cât priveşte castelul, numai turnul acestuia a fost restaurat şi acolo se află un muzeu al vrăjitoriei cu tot felul de obiecte dedicate acestor practici oculte. În curtea castelului se află o statuie care o înfăţişează pe ultima vrăjitoare, La Tia Casca, ucisă în Transmoz, în 1860. Ea fusese acuzată de izbucnirea unei epidemii ucigaşe, care nu avea leac.

Cu toate că locuitorii au ucis şi ultima vrăjitoare din Transmoz, tradiţia vrăjitoriei subzistă încă în Transmoz. În iunie, în timpul festivalului Feria de Brujeri, se vând acolo poţiuni magice preparate din ierburi şi plante care cresc în împrejurimile munţilor Moncayo.

Tot cu acest prilej, actorii recrează scene istorice din trecutul localităţii şi este aleasă „Vrăjitoarea anului”. Pentru a obţine acest titlu, concurentele trebuie să aibă cunoştinţe despre medicina naturistă, dar cel mai important este să cunoască istoria şi să promoveze tot ce are legătură cu Transmozul. „Ca să fii vrăjitoare în ziua de astăzi, este un titlu de onoare”,a  mai explicat Ruiz, care, la rândul ei, a deţinut şi ea acest titlu.

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'