Primul nomad digital care a profitat de oferta din Sardinia a fost Clarese Partis, un designer software, în vârstă de 39 de ani, din Los Angeles. Pentru că și-a dorit să scape de mulțime și să lucreze în afara ruțelei, ea s-a îmbarcat în primul zbor din SUA și a aterizat pe insulă în urmă cu aproximativ o săptămână, stabilindu-se în satul Ollolai.
Citește și: Legislația pentru nomazii digitali ia avânt în România: fără taxe și contribuții pe salarii
Mulți lucrători își doresc liniște după pandemia de COVID0-19, iar cazările și pachetele de călătorie digitale, axate pe nomazi, s-au străduit să țină pasul cu cererea. Satul Ollolai din Sardinia esteo lume departe de coastele populare ale țării, care adeseori sunt pline, scrie Euronews.com.
Populația satului este în scădere. În ultimii 100 de ani, aceasta a scăzut de la 2.250 la 1.300 de oameni. Este o problemă cu care Italia se luptă de ani de zile și una pe care o consideră o urgență națională, în 2022 înregistrând un nivel scăzut al creșterii populației.
De atunci, țara încearcă să atragă vizitatori, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Inițiatica lor „cumpărați o casă pentru 1 euro” a atras locuitorii din întreaga lume. Și satul Ollolai a participat, în speranța că străinii vor investi în renovarea vechiului său cartier.
Citește și: Lucrezi din fotoliu de acasă şi primeşti 400 de lei în plus la salariu
Programul „Munca de la Ollolai” intenționează să transforme locația într-un hub digital nomad, cu investiții de 20.000 de euro alocate pentru a realiza acest lucru. În următorii doi ani, satul din Sardinia va găzdui lucrători la distanță timp de maximum trei luni – limita pentru vizitatorii non-europeni.
Nomazii digitali trebuie doar să aplice online înainte de sfârșitul lunii decembrie. Municipalitatea acoperă chiria, utilitățile, facturile și taxele de servicii pentru nomazi, dar nu și transportul.