Satul din Timiş în care s-a născut Dumitru Prunariu, aproape pustiu. A plecat până şi preotul, birtul s-a închis din lipsă de clienţi, iar ambulanţa poate ajunge doar din judeţul vecin rival

Județul Timiș nu este ferit de flagelul depopulării, chiar dacă poate ne place să credem altceva. Un exemplu concret este satul Bulza, singurul în care nu se poate ajunge rutier decât din Arad, care are o populație minusculă.
Filip Stan
05 feb. 2024, 20:47
Satul din Timiş în care s-a născut Dumitru Prunariu, aproape pustiu. A plecat până şi preotul, birtul s-a închis din lipsă de clienţi, iar ambulanţa poate ajunge doar din judeţul vecin rival

La marginea Banatului, înainte de a intra în Hunedoara, printre ultimele comune din Timiș este Margina, iar Bulza este un sat alipit administrativ aici. Situat ascuns în mijlocul pădurii, Bulza este un sat în care nu poți ajunge. O poți face doar foarte greu, după un ocol de peste 30 de kilometri prin județul vecin Arad, prin satul Caprioara, după care poți spune că ai ajuns în Bulza uitat de lume.

La Bulza trăiau câteva sute de persoane înainte de Revoluție. Acum dacă mai sunt 20. Bisericuța din lemn a satului, care poartă hramul Sf. Ioan Teologul și care a fost construită în 1820, este obiectivul turistic al așezării. Însă satul în sine este un obiectiv turistic, cu o frumusețe rară și un șarm aparte. Din cauza lipsei drumurilor însă, turiștii nu ajung prea des pe aici, deși așezarea a dat țării chiar și un astronaut.

Din cei sub 30 de locuitori, majoritatea au peste 60 de ani și nu-și doresc decât să moară liniștiți în casele lor. Nu se gândesc la turism sau la bani, ci doar la cum să-și vadă de trai de pe la o zi la alta. Dacă ești din Bulza, atunci când mori, pe casă ți se pune lacătul și nimeni nu mai intră sau mai iese din locuință, scrie ghidulbanatului.ro.

Satul aparține de comuna Margina și se află în zona de trecere dintre deal și munte a județului. Problema micuței localității a fost ridicată de consilierul județen PSD Alexandru Iovescu la o ședință de plen din ianuarie. El vorbea tocmai despre lipsa unui drum. ”Satul Bulza este singurul care nu are legătură cu județul Timiș. Dacă o ambulanță trebuie să ajungă în satul unde mai sunt nouă locuitori, trebuie să ajungă prin județul Arad, pe un drum forestier”, a spus Iovescu pentru presa locală.

Dana Rogoz s-a mutat în satul de care s-a îndrăgostit până și Regele Charles al III-lea. Imagini cu proprietatea vedetei
La Bulza viața se desfășura în ritm normal înainte. Existau notar, primar, preot, învățător, școală, cămin cultural, birt și magazin, precum și o sumedenie de oameni. Satul nu a fost unul colectivizat pe vremea comunismului. După o perioadă, tinerii au plecat spre orașe pentru a-și găsi de muncă și a-și face un rost în viață, iar satul a început să fie din ce în ce mai părăsit. Nici măcar preotul din sat nu mai există, iar de telefoane și magazine, sau de puncte medicale, nu s-a mai auzit aici de multă vreme.

Satul are o atestare documentară încă din 1366, conform Wikipedia. Margina se situează in partea de nord-est a județului Timiș. Teritoriul comunei se învecinează spre nord cu județul Arad iar spre est cu județul Hunedoara. Margina se află la circa 40 km distanță de municipiul Lugoj, 100 km de reședința de județ, municipiul Timișoara si la 62 km de orașul Deva, pe drumul national DN68A. În Margina există și gară la linia de cale ferată Lugoj – Ilia – Deva.

Satul în care s-a născut cosmonautul Dumitru Prunariu pare că s-a “încadrat” pe o orbită greșită, de pe care nu mai poate ieși. Frumusețea locului, umbrită de accesul greu și de nepăsarea autorităților, face din Bulza un loc utopic al Banatului.

Comuna Margina, din care face parte satul Bulza, se laudă cu cel mai frumos cocoş din România

Pregătirea înseamnă foarte multă muncă, pasărea trebuie sa stea pe boxa. Înainte de expoziţie, pasărea trebuie spălată, aranjată”, a declarat Radu Tuștean. Pregătirea pentru expoziţie începe la spa. Adică un duş ca la carte şi styling cu feonul pentru volum. Urmează manichiura şi pilitul ciocului, iar ca să lucească, bărbiţa este bine hidratată cu ulei. Proprietarul cocoşului creşte multe păsări găini de rasă – valorează peste 5.000 de euro în total. Acum, Radu Tuştean va începe pregătirile cu o altă găină, pe care vrea să o facă vedetă internaţională.

“Următorul care va fi găina de auriu. Orpington auriu, la noi în ţară sunt foarte puţini crescători, dintre care unul îl am la mine în asociaţie”, a declarat Radu Tuștean. Deşi este campion european la frumuseţe, cocoşul din Timiş nu are nume. Şi nici rival, se laudă stăpânul lui.

Cel mai frumos cocoş din Europa este un pintenat din România. Penele negre, creasta de un roşu aprins şi atitudinea de vedetă au impresionat juriul campionatului european din Franţa.

A eclipsat peste 6.000 de păsări din Europa la camionatul organizat în orașul francez Mulhouse, din Alsacia. Pintenatul campion poate ajunge la o greutate de 5 kilograme, de două ori mai mult, aproape, decât confraţii lui obişnuiţi. “Punctele tari ale acestui cocoş au fost stabilite prin poziţia lui, forma, penele, iar la ce m-a depunctat domnul arbitru au fost aceste pete mici de violet din pene”, a declarat Radu Tuștean, pentru observatornews.ro.

Cocoşul este din rasa britanică Oprington. Un exemplar costă între 80 şi 120 de euro. A impresionat juriul cu penajul lui negru cu reflexii mov. Proprietarul a plecat cu el la concurs în Franta tocmai din comuna Margina, din Timiș. De 5 ani Radu Tuştean creste păsări de rasă, iar acum pasiunea i-a adus premiul cel mare. Cocoşul românesc şi-a câştigat doar renumele, pentru că premiul nu a constat în bani. Cu toate astea, pentru competiţie, proprietarul a investit mult.

Toată România, din ce în ce mai depopulată. INS arată cu cât a scăzut natalitatea

În noiembrie 2023, s-au născut 11.970 copii, cu 1.653 mai puţini copii decât în luna octombrie 2023, şi au decedat 19.840 persoane, cu 1.077 mai puţin decât în luna octombrie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În noiembrie 2023 s-a înregistrat naşterea a 11.970 copii, cu 1.653 mai puţini copii decât în luna octombrie 2023. Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2023 a fost de 19.840 (10.446 persoane de sex masculin şi 9.394 persoane de sex feminin), cu 1.077 decese (568 persoane de sex masculin şi 509 persoane de sex feminin) mai puţine decât în luna octombrie 2023. Numărul deceselor copiilor cu vârsta de sub 1 an înregistrat în luna noiembrie 2023 a fost de 65 copii, în scădere cu 9 faţă de luna octombrie 2023. Sporul natural s-a menţinut negativ (-7.870) în luna noiembrie 2023, numărul persoanelor decedate fiind de 1,7 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii”, arată datele INS.

Satul Urșici, târâmul secretelor din ținutul dacilor. Cum trăiesc cei 10 oameni rămași în munți
În luna noiembrie 2023, 41,8% (8.299 decese) din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, 25,6% (5074 decese) la persoanele de 70-79 ani şi 18%, reprezentând 3.571 decese, la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (72 decese), 5-19 ani (53 decese) şi 20-29 ani (84 decese).

După cauza principală de deces, în luna noiembrie 2023, la fel ca în luna precedentă, cele mai multe persoane decedate au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (10.674 persoane, reprezentând 53,8%), tumorile (3.845 persoane, reprezentând 19,4%) şi bolile aparatului respirator (1.696 persoane, reprezentând 8,5%).

În luna noiembrie 2023, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 5.795 căsătorii, cu 3.838 mai puţine decât în luna octombrie 2023. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi prin acordul soţilor (pe cale administrativă sau prin procedură notarială) a fost de 1.858 în luna noiembrie 2023, cu 88 mai puţine decât în luna octombrie 2023.
Numărul născuţilor-vii înregistrat în luna noiembrie 2023 a fost mai mic cu 30 comparativ cu aceeaşi lună din 2022. Numărul persoanelor care au decedat în luna noiembrie 2023 a fost cu 526 mai mic faţă de luna noiembrie 2022, iar numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 19 mai mic în luna noiembrie 2023 decât aceeaşi lună din 2022.

Sporul natural a fost negativ atât în luna noiembrie 2023 (-7.870 persoane), cât şi în luna noiembrie 2022 (-8.366 persoane). După primele trei cauze principale de deces, în luna noiembrie 2023 faţă de luna noiembrie 2022, s-au înregistrat cu 2 mai multe decese având cauză principală tumorile, cu 10 mai puţine decese cauzate de boli ale aparatului respirator şi cu 529 mai puţine decese cauzate de boli ale aparatului circulator.

Citește și: Cel mai bun bulz se găsește la o stână din Fundata, cel mai frumos sat din România. Rețeta din strămoși spusă de un cioban

În luna noiembrie 2023, în mediul urban s-a înregistrat decesul a 9.900 persoane (5.148 persoane de sex masculin şi 4.752 persoane de sex feminin), iar în mediul rural decesul a 9.940 persoane (5.298 persoane de sex masculin şi 4.642 persoane de sex feminin). Faţă de aceeaşi lună din anul 2022, numărul deceselor înregistrate în mediul urban a scăzut cu 2,6% (-2,2% în cazul persoanelor de sex masculin şi -3,1% în cazul persoanelor de sex feminin), iar în mediul rural cu 2,5% (+0,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi -5,7% în cazul persoanelor de sex feminin).

Numărul căsătoriilor a fost, în luna noiembrie 2023, cu 70 mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent. Prin hotărâri judecătoreşti definitive şi prin acordul soţilor (pe cale administrativă sau prin procedură notarială) în luna noiembrie 2023 s-au pronunţat cu 116 divorţuri mai puţine decât în luna noiembrie 2022.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu și lideri PSD au călătorit cu avion privat la Madrid în 2022
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili