Satul în care oamenii fac bani din pietre. Locuitorii au descoperit o sursă de venit foarte profitabilă având în vedere că există o piață de deschidere în această direcție.
Afacerea este ieșită din comun pentru oamenii din această zonă situată pe malul râului Yangtze în provincia Sichuan, din China. Locuitorii din satul Hejiaba trăiesc, de obicei, din agricultură și turism.
Cu toate astea, au descoperit o nouă sursă de venit. Undeva în anul 2003, au început să colecteze și să vândă pietre de râu pentru tot felul de ornamente, pentru locuințe și birouri.
Nu este vorba despre roci mici, care sunt ținute pe post de amulete aducătoare de noroc, ci de pietre mari, de diverse dimensiuni și culori. Acești bolovani le aduc oamenilor bani grei pentru că sunt mulți care îi colecționează.
Aceste pietre colorate și modelate de natură au diferite forme și desene pe suprafața lor. Pe unele dintre ele pare că sunt desenate diferite portrete, în timp ce altele au figuri geometrice.
Oricum ar arăta, sunt considerate frumoase de colecționarii din China. Cei care ajung în satul Hejiaba sunt dispuși să scoată sume destul de mari din buzunar pentru a le cumpăra de la oamenii care se ocupă cu această afacere.
Localnicii se bazează pe experiență și pe cunoștințele dobândinte de-a lungul timpului pentru a scoate pietrele din apă între aprilie și februarie, când începe sezonul uscat. Sute se săteni sapă pe malurile râului pentru a găsi pietre valoroase. Acestea sunt curățate și fizate pe stative de lemn personalizate.
Satul Heijaba a devenit în timp o sursă de inspirație pentru antreprenorii de pe glob. Localnicii reușesc să identifice și să vândă aceste pietre încă din anul 2003, când potențialul a fost descoperit prun intermediul unui cuplu.
Aceștia au vizitat un oraș din apropierea localității și la plecarea spre casă au luat câșțiva bolovani ornamentali. Ulterior, au ajuns să îi vândă la piață pentru o sumă destul de mare.
Pietrele sunt scoase din circa 10 kilometri de maluri cu pietre colorate, materia primă pentru această afacere fiind din abundență. Satul din China generează cu această afacere aproximativ 20 de milioane de yuani în fiecare an, potrivit desprelume.ro, adică peste trei milioane de dolari.
Unele dintre cele mai scumpe pietre se vând chiar și cu zeci de mii de yuani. O piatră numită „Dificilul drum Shu”, după tiparele de l aexterior, a fost scoasă la vânzare cu suma de 100.000 yuani, adică 15.400 de dolari.