Satul Urșici, târâmul secretelor din ținutul dacilor. Cum trăiesc cei 10 oameni rămași în munți

Cele câteva familii rămase în satul Urșici din Hunedoara duc o viață plină de greutăți, dar oamenii se pot mândri cu farmecul locului din inima munților.
Alina Costache
16 dec. 2023, 13:56
Satul Urșici, târâmul secretelor din ținutul dacilor. Cum trăiesc cei 10 oameni rămași în munți

Un drum forestier, de circa 10 kilometri, urcă din Valea Luncanilor din Hunedoara spre unul dintre cele mai pitorești sate din țară. Numele său, Urșici, îi duce din start pe călători cu gândul la sălbăticie.

Pentru cei 10 – 12 oameni care mai locuiesc aici acum, așezarea izolată pe Platoul Luncanilor din Hunedoara, cu gospodării răzlețe, a rămas un loc primitor, din care nu și-au dorit să plece, chiar dacă au fost lipsiți de confortul pe care l-ar fi găsit în altă parte.

Câteva panouri solare asigură lumina în gospodăriile oamenilor, care aduc apă de la izvoarele de munte, aflate la jumătate de oră de mers pe jos de case. Cel mai apropiat magazin se află în satul Boșorod, în vale.

Citește și: Cel mai bun bulz se găsește la o stână din Fundata, cel mai frumos sat din România. Rețeta din strămoși spusă de un cioban

În trecut, aproape 50 de familii locuiau în Urșici, iar școala veche de lemn, ridicată la o răscruce de drumuri, a fost nucleul așezării. Acum, clădirea degradată a devenit o atracție pentru turiștii care ajung la Urșici, dar și un loc de întîntâlnire al crescătorilor de animale din zonă.

„Nu am avut biserică și trebuia să mergem două – trei ore pe jos, până la cea din Luncani și chiar mai departe, la cea din satul Târsa. Dar a fost școală. S-a desființat însă, pentru că au mai rămas vreo opt familii și nu mai sunt copii. Am fost aici la școală. Mă trimiteau părinții cu cărțile în traistă și, după ce terminam orele, plecam la oi. Acolo, puneam cărțile pe genunchi și învățam”, își amintește Adam, în vârstă de 79 de ani, din Urșici.

Animalele sălbatice pot fi văzute cutreierând Platoul Luncanilor, dând târcoale turmelor de oi și cirezilor de vite însoțite de câini ciobănești. Au făcut și pagube, dar oamenii spun că s-au obișnuit cu sălbăticiunile. Drumul forestier care coboară din sat până în Boșorod este mai bun decât în anii trecuți, așa că așezarea, deși mai pustie, s-a mai animat.

Platoul Luncanilor, pe care se află satele Urșici, Târsa și Cioclovina se întinde pe aproape 10.000 de hectare în Munții Orăștiei și este cunosct pentru cetățile dacice Costești, Piatra Roșie și Blidaru, dar și pentru Peștera Cioclovina.

Aici mai trăiesc comunități mici, de doar câteva familii, care au păstrat tradiția creșterii oilor, dar și unele obiceiuri vechi, pecum cel al îngropării morților în curte, în mormintele împodobite cu flori și simboluri solare.

Citește și: Cum arată Transapuseana, cel mai scump drum județean din România. Primul tronson va fi inaugurat luna aceasta

Urșici, Cioclovina și Târsa, așezările arhaice de pe Platoul Luncanilor din Hunedoara, cuprinse atunci în comuna Luncani, erau pe vremuri pitoreși și pline de mister, pentru că cetățile dacice din jurul lor erau prea puțin explorate.

„Comuna Luncani este situată pe poalele munților dintre Retezat și Surul și se extinde pe dealurile dintre Streiu și apa Orăștiei. Casele sunt situate în depărtări însemnate unele de altele, abia în câteva locuri se află două-trei case laolaltă. Fiind locul muntos și în partea lui cea mai mare acoperit cu păduri, locuitorii se ocupă exclusiv cu creșterea vitelor. Comuna este împărțită în trei părți. Partea despre răsărit se numeste Târsa, cea despre apus Urșici, iară cea despre miazăzi Cioclovina. Între Târsa și Urșici curge valea sau râul Luncanilor, cu o mulțime de văi laterale. Pe această vale încă se află câteva case, fără însă de a avea numire deosebită. Fiind comuna tare împrăștiată și neputându-se aduna oamenii la un loc, s-au făcut două biserici, una în Târsa (video), cealaltă în vale pentru Cioclovina și Urșici”, informa preotul Ioan Popovici în „Telegraful Român” (1887).

O mulțime de vestigii istorice din vremea dacilor și romanilor, aflate în preajma așezărilor de pe Platoul Luncanilor din Hunedoara, dar și câteva tradiții arhaice, i-au făcut pe oameni să fie conștienți de originile străvechi ale comunităților și să se considere urmași ai dacilor.

„Ar fi greu de crezut că pe Platforma Luncanilor activitatea economică și viața socială au încetat odată cu înfrângerea dacilor. Se poate presupune o întrerupere temporară a activități, o reducere a populației în perioada războaielor și până la reluarea vieții pașnice în Dacia Romană. În tot decursul istoriei, viața s-a continuat aici, cu o mai redusă sau mai puternică amplitudine”, arăta etnologul Lucia Apolzan.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre