Legea promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Codului fiscal în vederea eliminării neclarităţilor privind interpretarea stabilirii scutirilor pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice. Modificările aduse vin în sprijinul celor care, din cauza caracterului activităţii, încasează venituri doar pe parcursul unei perioade limitate de timp.
Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%, potrivit noului Cod Fiscal. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie. Aceleaşi prevederi sunt stipulate şi pentru impozitul pe terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice.
România a înregistrat cea mai mare scădere în rândul sosirilor de turiști străini din Uniunea Europeană, cu o diminuare de 90% a nopților petrecute de turiști în unitățile de cazare în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie a anului 2019, conform Eurostat.
Majoritatea țărilor europene au continuat să își promoveze destinațiile turistice, în ciuda pandemiei de coronavirus, abordând strategii diverse de promovare. Printre aceste țări nu se numără și România, care a dus lipsă de promovare în rândul turiștilor și înainte de pandemie.
Românii nu au renunțat la vacanțele în afara țării în această vară. Majoritatea au ales țări apropiate, cum ar fi Bulgaria și Grecia.
De exemplu, Bulgaria a primit cei mai mulți turiști din România. Dintr-un total de circa 450.000 de turişti străini sosiţi pe litoralul bulgăresc în sezonul estival din această vară, circa 40% au fost români.