Scad preţurile poliţelor RCA. Potrivit datelor de vânzări analizate de Economica.net, mai multe firme de asigurări au început să scadă preţurile poliţelor RCA cu până la 20%.
Tarifele RCA au scăzut cu 10%, până la 20%, la câteva dintre cele mai importante societăți de asigurare din România, care gestionează împreună portofolii de cel puțin 3,5 milioane de șoferi, arată datele de vânzări ale brokerilor, consultate de Economica.net.
Acest lucru este o supriză pentru şoferi, mai ales după falimentul City Insurance din luna septembrie 2021, atunci când preţurile asigurărilor RCA au crescut enorm. În cazul camioanelor ori a şoferilor tineri care conduc maşini cu motoare mari, preţurile poliţelor RCA au crescut cu până la 100%.
Citeşte şi Cât costă asigurarea RCA dacă faci un accident. Ce prevede sistemul Bonus-Malus
În prezent, potrivit datelor Economica.net, Euroins, Groupama, Omniasig și Generali au iefzinit asigurările RCA cu 15%.
Precizărm că Euroins este lider absolut al pieței, cu circa 40% din vânzările totale de RCA la finalul lui 2021, iar Groupama a marcat un reviriment pe acest segment, după falimentul City, ajungând să dețină o cotă de piață de 15-20%, fiind a treia din domeniu, ca vânzări. Omniasig s-a mișcat mai greu pe acest segment în ultimul an, iar Generali nu mai este interesată de RCA de ani de zile, cota sa de piață fiind foarte redusă. Surse din piață susțin că urmează să opereze ieftiniri și Allianz Țiriac, liderul pieței de asigurări și al doilea nume din RCA, singura societate care nu a operat schimbări de tarife de mai bine de jumătate de an, adică dinainte de falimentul City Insurance.
Reamintim că un proiect de plafonare a prețurilor RCA a fost pus în discuție pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Respectivul proiect a stârnit reacții negative din zona brokerilor și a societăților de asigurare. Varianta plafonării rămâne însă de actualitate, în condițiile în care prețurile continuau să crească, mai ales în zona vehiculelor comerciale de transport.
O scădere a prețurilor ar putea fi însă un argument pentru renunțarea la această inițiativă. Recent, președintele ASF, Nicu Marcu, a arătat la o conferință de specialitate că a cerut societăților de asigurare să găsească soluții pentru limitarea creșterilor de preț la RCA și că era dorit ca piața să regleze prețurile, fapt care nu s-a întâmplat, motiv pentru care Autoritatea a și propus plafonarea tarifelor, conform Agerpres. Scăderile surpriză de preț ar putea fi, totuși, o reacție de ultimă instanță în acest sens.