Scade incidența în Capitală. Rata de infectare COVID în Bucureşti a scăzut joi la 16,5 la mia de locuitori, a anunţat Prefectura Capitalei. Este prima dată în ultimele două luni când incidența nu mai este în creștere.
Conform DSP Bucureşti, incidenţa COVID în Capitală ajunsese miercuri, 20 octombrie, la 16.51 mia de locuitori. De altfel, situația este critică și în apropiere de București.
În județul Ilfov sunt doar două localități care nu depășesc rata de 10.00 la mia de locuitori din 40.INCIDENTA-COVID-19-21.10.2021
Specialiştii INSP avertizează că în perioada următoare am putea avea peste 20.000 de infectări zilnice, iar numărul deceselor provocate de covid-19 ar putea ajunge la 1000 pe zi. Şefa Societății Române de Epidemiologie susţine că doar un lockdown de 30 de zile ar putea opri circulaţia virusului.
Potrivit specialiştilor INSP, în perioada 15-31 octombrie am putea avea 20 de mii de noi infectări zilnice, 3.500 de pacienţi la ATI şi 800 de decese pe zi. De asemenea, pentru perioada 1-14 noiembrie, ne-am putea aștepta la 25 de mii de noi cazuri în 24 de ore şi 1000 de decese pe zi.
Doina Azoicăi, şefa Societății Române de Epidemiologie, spune că doar restricţiile dure ne mai pot salva. Potrivit acesteia, un lockdown de 30 de zile ar putea întrerupe circulaţia virusului.
„Ne îngrijorează numărul de cazuri. Din aceste cazuri zilnice provin și decesele și cazurile grave. De fapt, consecințele cazurilor raportate azi, peste 17.000, vor fi văzute abia în săptămânile următoare. Dacă numărul de cazuri raportate este mare, atunci putem estima că și numărul deceselor va fi mare. Deja numărul deceselor este foarte mare. Noi am ajuns la o medie de 450 – 500 de decese pe zi, este enorm. Conform previziunilor, vor fi și mai multe decese. Situația este gravă pentru că circulația virusului este necontrolată, liberă. Aici trebuiau să intervină măsurile de carantină. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva ci, din punctul meu de vedere, ar fi necesar un lockdown. Trebuie întreruptă circulația virusului.
Un lockdown din punctul meu de vedere nu ar trebui să dureze doar două săptămâni, ci cel puțin patru pentru a putea vedea rezultatele care oricum vor veni progresiv, treptat. Dacă lockdown-ul durează o lună, efectele pot fi văzute prin scăderea ratei de infecție și a deceselor după minimum 14 zile. În perioada aceasta de lockdown riscul de a se infecta este la o proporție mai mică de persoane. Și atunci, după o perioadă de lockdown de 30 de zile, în următoarele 14 zile, cât e ciclul de manifestare al infecției, ar trebui să înregistrăm scăderi dar nu să mergem brusc la zero. E o scădere progresivă, așa cum spuneam”, spune şefa Societății Române de Epidemiologie, potrivit ziare.com.