Indicele principal BET a scăzut cu 2,6% la ora 15.00, ajungând la 16.776 de puncte, semn că România se apropie de o criză iminentă. Din cele 20 de acțiuni care se află pe indice, 19 au rămas pe minus, cu scăderi de 3,23% ale acțiunilor Băncii Transilvania, 2,45% ale acțiunilor Petrom, și scăderi între 2-4% pentru Romgaz, Fondul Proprietatea sau TTS.
Bursa de Valori București a deschis în pierdere, iar dobânzile la care se împrumută țara noastră pe 10 ani cresc, după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului de țară la una negativă, într-o decizie a agenției de rating, ce a fost luată pe fondul incertitudinii politice. Analiștii consideră că această scădere a ratingului de țară transmite un semnal pentru ratingul programat pentru februarie 2025.
Citește și : Anunţul BNR despre banii românilor după ce România are a noua lună la rând cele mai mari preţuri din UE
Adrian Codirlașu, președintele CFA România, este de părere că există o șansă considerabilă ca România să fie retrogradată ca rating de țară în următoarele 12 luni, totul depinzând de credibilitatea viitorului guvern și performanța de a reduce deficitul bugetar.
„Fitch transmite un avertisment foarte puternic. A simţit nevoia să transmită acest semnal înainte de raportul pentru România care este programat in februarie. Astfel a crescut substanţial riscul de retrogradare a României in categoria de rating nerecomandat investitorilor. Statistic, sunt 30% şanse ca România să fie retrogradată în următoarele 12 luni.
Citește și : Plafonarea tarifelor la RCA a fost prelungită din nou. Până când sunt valabile prețurile pentru polițele RCA
Practic ratingul viitor va depinde de cât de credibil va fi programul viitorului guvern de reducere a deficitului bugetar. De asemenea, aşa cum menţionează şi agenţia Fitch, menţinerea programelor pe care le are România cu Uniunea Europeană sunt esenţiale în menţinerea actualului rating”, transmite președintele CFA România.