În noaptea de duminică spre luni, presiunea în porțiunea conductei de gaz care trece prin fundul mării a scăzut de la 105 la șapte bari. „Cu siguranță există o gaură undeva, dar nimeni nu știe unde”, a spus Lissek, adăugând că ancheta este în desfășurare.
Danemarca raportează o „scurgere de gaz periculoasă”
Ministerul german susține că nu se cunoaşte cauza scăderii presiunii. „În prezent suntem în contact cu autoritățile de reglementare pentru a clarifica situația. Cauza și faptele exacte nu sunt încă clare„, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Compania care administrează gazoductul susține că gazul nu se scurge în Lubmin, în nordul Germaniei. „Dacă s-ar fi scurs în Lubmin, am fi văzut”, a spus purtătorul de cuvânt.
Gazprom a spus că întrebările despre incident ar trebui să fie transmise operatorului, care a solicitat protecție creditorilor în fața unei instanțe din Elveția. Curtea i-a prelungit recent termenul de restructurare financiară.
Autoritățile maritime daneze au raportat o scurgere de gaz periculoasă pentru transport maritim, au anunțat autoritățile din această ţară. Scurgerea de gaze, la sud-est de insula daneză Bornholm, ”este periculoasă pentru traficul maritim” iar ”navigaţia este interzisă pe o rază de cinci mile marine (circa 9 kilometri) în jurul poziţiei semnalizate”, indică autoritatea daneză a traficului maritim într-o notificare către nave.
Ce este Nord Stream 2
Gazoductul Nord Stream 2 trebuia să livreze gaz rusesc prin Marea Baltică către Germania și a fost finalizat la sfârșitul anului trecut. SUA s-au opus, susținând că ar crește dependența Europei de gazul rusesc. Ucraina l-a criticat și ea, plângându-se că va pierde venituri din tranzitul gazelor rusești.
Gazoductul Nord Stream 2 pornește din raionul Kingisepp din regiunea Leningrad din Rusia pînă la coasta baltică a Germaniei, momentan ambele linii ale conductei sînt umplute cu gaz și sînt gata de funcționare. Cu toate acestea, autoritățile germane au oprit procesul de certificare a gazoductului.