Scăderea consumului de prăjeli poate scădea riscul de demenţă

Reducerea consumului de prăjeli poate contribui la reducerea riscului de demență, au conchis cercetători americani în urma unui studiu realizat pe șoareci care a asociat o serie de compuși găsiți de regulă în carnea și ouăle prăjite cu unele semne ale bolii Alzheimer.
Alina Costache
25 feb. 2014, 15:05
Scăderea consumului de prăjeli poate scădea riscul de demenţă

Compușii chimici problemă se găsesc îndeosebi în slănină, dar și în diverși biscuiți și produse de patiserie, iar cercetătorii susțin că reducerea consumului acestora ar putea contribui la prevenirea instalării demenței sau chiar la revenirea memoriei pierdute, scrie Agerpres care citează Daily Mail.

Studiul realizat la Mount Sinai School of Medicine din New York, s-a concentrat asupra compușilor cunoscuți ca produse finale ale glicolizei avansate, sau AGE. Aceștia se formează în urma încălzirii grăsimilor, proteinelor și zahărului, fiind întâlniți la niveluri ridicate în slănină, cârnați, pizza și burgeri, și mai cu seamă în urma prăjirii sau prelucrării pe grătar ori în cuptor, în timp ce fierberea nu duce la formarea lor.

Cercetătorii au urmărit evoluția unei grupe de șoareci hrăniți cu mâncare având un nivel de AGE proporțional cu cel din dieta occidentală și a unei alte grupe hrănite cu jumătate din acel nivel. Deși consumul de calorii a fost același la amândouă grupele, doar șoarecii din prima grupă au suferit probleme de memorie, învățare și coordonare, odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, organismul lor a produs o cantitate mai mică dintr-o proteină căreia i se atribuie un rol anti-îmbătrânire și creierele lor conțineau beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină considerat unul din semnele specifice bolii Alzheimer.

Citeşte şi Tratament inedit împotriva demenţei: Vorbeşte în mai multe limbi străine

Rezultatele unor experimente în care au fost implicați oameni au fost similare, notează Daily Mail. Astfel, teste făcute asupra unor pensionari sănătoși au arătat că doar cei care consumaseră AGE în cantități mari au devenit mai uituci, lunile următoare.

Deși mai este nevoie de studii suplimentare pe acest subiect, cercetătorii sunt de părere că reducerea acestor compuși din alimentație ar putea contribui la îmbunătățirea acuității mentale și la combaterea ‘epidemiei’ de Alzheimer, dar și a diabetului, după cum a relatat jurnalul Academiei naționale de științe.

Prof. Simon Lovestone, de la Universitatea Oxford, a apreciat în ce-l privește că soluția nu va consta pur și simplu în reducerea consumului unui tip de aliment și creșterea altuia, dar și-a exprimat speranța că se vor descoperi noi tratamente împotriva demenței pe măsură ce se va stabili cum anume apar disfuncțiile din organism și creier.

Dr. Simon Ridley, de la Societatea de Alzheimer din Marea Britanie, a subliniat la rândul său că demența apare din cauze complexe și riscul apariției ei ar putea fi influențat de mai mulți factori genetici și de mediu care nu sunt pe deplin înțeleși. „Până una-alta, toate dovezile indică faptul că o dietă echilibrată poate contribui la scăderea riscului de Alzheimer, în cadrul unui stil de viață sănătos care cuprinde mișcare în mod regulat, renunțarea la fumat și ținerea sub control a tensiunii arteriale și a greutății”, a punctat dr. Ridley.

Citeşte şi Vezi ce legătură are somnul cu boala Alzheimer

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București