Scăderea preţurilor la alimente în urma reducerii TVA la 9% a durat câteva zile. PREŢURILE AU REVENIT LA LOC

Românii au constatat cu stupoare că preţurile la anumite produse au revenit la nivelul de dinaintea scăderii TVA. Reprezentanţii marilor reţele comerciale susţin că acest lucru se întâmplă pentru că preţurile nu pot rămâne fixe şi depind de cerere şi de ofertă.
Iulian Tudor
17 iun. 2015, 08:24
Scăderea preţurilor la alimente în urma reducerii TVA la 9% a durat câteva zile. PREŢURILE AU REVENIT LA LOC

Prețul apei minerale plate vândute în hipermarketuri, care era, după reducerea TVA, de 1,80 lei, a crescut brusc, la sfârşitul săptămânii trecute, la 2,20 lei, exact preţul de dinainte de 1 iunie, scrie ziarulring.ro. Mihail Ianăş, directorul executiv al Patronatului Apelor Minerale Apemin, ne spune că furnizorii nu au modificat preţurile.

Citeşte şi Presa economică: Preţurile în scădere cu până la 14%

„Marile lanţuri de magazine iau cu preţuri constante de la producător, numai că la raft pun ce preţuri vor. Eram convins că o să dispară reducerea TVA nu numai la apă, ci şi la alte produse, pentru că, în general, şi prin alte ţări, reducerea TVA nu a condus la scăderi substanţiale de preţuri, ci mai mult la umflarea buzunarelor reţelelor de hipermarketuri şi supermarketuri. Chiar eu am observat la anumite preparate din carne că a fost o scădere de preţ, iar acum au revenit la preţul de dinaintea reducerii TVA. A fost un praf în ochi, de fapt, dar nu din cauza guvernului, ci din cauza marilor magazine, care se înţeleg între ele şi foarte greu demonstrează asta Consiliul Concurenţei. Pentru moment, nu am luat încă o decizie, dar Patronatul Apelor Minerale intenţionează să atace la Consiliul Concurenţei faptul că au revenit la preţurile de dinaintea scăderii TVA, practic, toate marile lanţuri de magazine, ceea ce presupune o înţelegere”, a declarat Mihail Ianăş.

„Asta este piaţa”

Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţelele Comerciale din România (AMRCR), ne spune că „preţurile nu pot rămâne bătute în cuie”. „Lucrurile ţin de cerere şi de ofertă, este singurul lucru care reglementează piaţa. Chiar şi înaintea scăderii TVA, şi după s-au văzut şi se vor vedea tot timpul fluctuaţii de preţuri, pentru că asta este piaţa. Încep să apară legumele şi fructele în zona de sud a ţării, unde o să fie mai ieftine, iar acolo unde este mai rece, au o întârziere de două săptămâni, o să fie mai scumpe. Preţurile nu sunt fixe de la Satu Mare la Constanţa, pentru că este imposibil. Apoi uitaţi-vă cât este cursul valutar, mărfurile care vor veni din import vor fi mai scumpe, în cazul în care nu se intervine pe piaţă. Preţurile diferă şi la acelaşi tip de hipermarket, depinde de zona în care se află. Dacă un hipermarket are lângă el cinci mari magazine care îl înconjoară şi preţul lor este mai mic, îl scade şi el. Dacă nu are aceeaşi situaţie de proximitate, atunci preţul diferă. Toată lumea îşi face preţurile în funcţie de proximitate, sezonalitate, prospeţime, cantităţi, cerere şi ofertă, lucrurile sunt diferite. Nu se vor găsi la o reţea cu 300 de magazine aceleaşi preţuri la aceleaşi sortimente. Dacă este distanţa mai mare de la depozit până acolo şi costul de transport al furnizorului este mai mare, şi preţul va fi mai mare”, a precizat Delia Nica.

ANPC nu poate interveni

Directorul executiv al AMRCR ne spune că, dacă furnizorii sunt nemulţumiţi de politica hipermarketurilor, au la dispoziţie Consiliul Concurenţei. „Nimeni nu se poate pronunţa pe o presupusă imposibilitate de a negocia. Consiliul Concurenţei poate să amendeze astfel de practici. Altcineva nu poate să facă lucrul acesta, nici ANPC, care nu are ce să spună despre preţuri, nici Ministerul Agriculturii”, a mai afirmat Delia Nica. „Există şi situaţii inverse. Coca-Cola îmi spune mie ce am de făcut, îmi impune mie preţul.”, Delia Nica, director executiv AMRCR „Un producător nu poate face plângere de unul singur împotriva unui hipermarket, pentru că imediat este eliminat de pe piaţă. Marile lanţuri sunt dominate, în general, de capitaluri străine, care lucrează pe alte principii, cu profit cât mai mare.”, Mihail Ianăş, director executiv al Patronatului Apelor Minerale Apemin „Furnizorul are la dispoziţie acest instrument, se poate adresa Consiliului Concurenţei să aducă la cunoştinţă nişte practici care pe el îl îngrădesc sub o formă sau alta. Şi Consiliul Concurenţei nu s-a dovedit nicoodată cel care ne mângâie pe cap, aţi văzut că au fost nişte amenzi absolut semnificative.

Citeşte şi INS: Preţurile legumelor şi fructelor au crescut cel mai mult în mai 2015

Nu se pot plânge din punctul ăsta de vedere. Toată lumea îşi doreşte să lucreze cu aceste lanţuri de magazine pentru că dacă i se spune că îi intră banii pe data de 12 iunie, pe 12 iunie el are banii în cont, lucru care nu se întâmplă la distribuţia directă, la magazinele mici, de cartier, care spun că n-au bani, că n-au încasat, că trebuie să plătească altceva, să vină peste două săptămâni”, Delia Nica, director execitiv AMRCR. „Dacă eu observ că în jurul meu sunt alte magazine şi preţul este altfel, sun la furnizori şi spun că am nevoie pe o perioadă scurtă de timp să negociem ca să pot fi competitiv. Mecanismul aşa funcţionează”, susţine Delia Nica.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri