Scăderea preţurilor la alimente în urma reducerii TVA la 9% a durat câteva zile. PREŢURILE AU REVENIT LA LOC

Românii au constatat cu stupoare că preţurile la anumite produse au revenit la nivelul de dinaintea scăderii TVA. Reprezentanţii marilor reţele comerciale susţin că acest lucru se întâmplă pentru că preţurile nu pot rămâne fixe şi depind de cerere şi de ofertă.
Iulian Tudor
17 iun. 2015, 08:24
Scăderea preţurilor la alimente în urma reducerii TVA la 9% a durat câteva zile. PREŢURILE AU REVENIT LA LOC

Prețul apei minerale plate vândute în hipermarketuri, care era, după reducerea TVA, de 1,80 lei, a crescut brusc, la sfârşitul săptămânii trecute, la 2,20 lei, exact preţul de dinainte de 1 iunie, scrie ziarulring.ro. Mihail Ianăş, directorul executiv al Patronatului Apelor Minerale Apemin, ne spune că furnizorii nu au modificat preţurile.

Citeşte şi Presa economică: Preţurile în scădere cu până la 14%

„Marile lanţuri de magazine iau cu preţuri constante de la producător, numai că la raft pun ce preţuri vor. Eram convins că o să dispară reducerea TVA nu numai la apă, ci şi la alte produse, pentru că, în general, şi prin alte ţări, reducerea TVA nu a condus la scăderi substanţiale de preţuri, ci mai mult la umflarea buzunarelor reţelelor de hipermarketuri şi supermarketuri. Chiar eu am observat la anumite preparate din carne că a fost o scădere de preţ, iar acum au revenit la preţul de dinaintea reducerii TVA. A fost un praf în ochi, de fapt, dar nu din cauza guvernului, ci din cauza marilor magazine, care se înţeleg între ele şi foarte greu demonstrează asta Consiliul Concurenţei. Pentru moment, nu am luat încă o decizie, dar Patronatul Apelor Minerale intenţionează să atace la Consiliul Concurenţei faptul că au revenit la preţurile de dinaintea scăderii TVA, practic, toate marile lanţuri de magazine, ceea ce presupune o înţelegere”, a declarat Mihail Ianăş.

„Asta este piaţa”

Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţelele Comerciale din România (AMRCR), ne spune că „preţurile nu pot rămâne bătute în cuie”. „Lucrurile ţin de cerere şi de ofertă, este singurul lucru care reglementează piaţa. Chiar şi înaintea scăderii TVA, şi după s-au văzut şi se vor vedea tot timpul fluctuaţii de preţuri, pentru că asta este piaţa. Încep să apară legumele şi fructele în zona de sud a ţării, unde o să fie mai ieftine, iar acolo unde este mai rece, au o întârziere de două săptămâni, o să fie mai scumpe. Preţurile nu sunt fixe de la Satu Mare la Constanţa, pentru că este imposibil. Apoi uitaţi-vă cât este cursul valutar, mărfurile care vor veni din import vor fi mai scumpe, în cazul în care nu se intervine pe piaţă. Preţurile diferă şi la acelaşi tip de hipermarket, depinde de zona în care se află. Dacă un hipermarket are lângă el cinci mari magazine care îl înconjoară şi preţul lor este mai mic, îl scade şi el. Dacă nu are aceeaşi situaţie de proximitate, atunci preţul diferă. Toată lumea îşi face preţurile în funcţie de proximitate, sezonalitate, prospeţime, cantităţi, cerere şi ofertă, lucrurile sunt diferite. Nu se vor găsi la o reţea cu 300 de magazine aceleaşi preţuri la aceleaşi sortimente. Dacă este distanţa mai mare de la depozit până acolo şi costul de transport al furnizorului este mai mare, şi preţul va fi mai mare”, a precizat Delia Nica.

ANPC nu poate interveni

Directorul executiv al AMRCR ne spune că, dacă furnizorii sunt nemulţumiţi de politica hipermarketurilor, au la dispoziţie Consiliul Concurenţei. „Nimeni nu se poate pronunţa pe o presupusă imposibilitate de a negocia. Consiliul Concurenţei poate să amendeze astfel de practici. Altcineva nu poate să facă lucrul acesta, nici ANPC, care nu are ce să spună despre preţuri, nici Ministerul Agriculturii”, a mai afirmat Delia Nica. „Există şi situaţii inverse. Coca-Cola îmi spune mie ce am de făcut, îmi impune mie preţul.”, Delia Nica, director executiv AMRCR „Un producător nu poate face plângere de unul singur împotriva unui hipermarket, pentru că imediat este eliminat de pe piaţă. Marile lanţuri sunt dominate, în general, de capitaluri străine, care lucrează pe alte principii, cu profit cât mai mare.”, Mihail Ianăş, director executiv al Patronatului Apelor Minerale Apemin „Furnizorul are la dispoziţie acest instrument, se poate adresa Consiliului Concurenţei să aducă la cunoştinţă nişte practici care pe el îl îngrădesc sub o formă sau alta. Şi Consiliul Concurenţei nu s-a dovedit nicoodată cel care ne mângâie pe cap, aţi văzut că au fost nişte amenzi absolut semnificative.

Citeşte şi INS: Preţurile legumelor şi fructelor au crescut cel mai mult în mai 2015

Nu se pot plânge din punctul ăsta de vedere. Toată lumea îşi doreşte să lucreze cu aceste lanţuri de magazine pentru că dacă i se spune că îi intră banii pe data de 12 iunie, pe 12 iunie el are banii în cont, lucru care nu se întâmplă la distribuţia directă, la magazinele mici, de cartier, care spun că n-au bani, că n-au încasat, că trebuie să plătească altceva, să vină peste două săptămâni”, Delia Nica, director execitiv AMRCR. „Dacă eu observ că în jurul meu sunt alte magazine şi preţul este altfel, sun la furnizori şi spun că am nevoie pe o perioadă scurtă de timp să negociem ca să pot fi competitiv. Mecanismul aşa funcţionează”, susţine Delia Nica.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Femeie din Franța câștigă proces la CEDO în cazul unui divorț controversat
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă